Steve McManaman: "Da sam na mjestu Florentina Pereza, ne bih doveo Harry Kanea"

Steve McManaman je jedan od nekoliko britanskih igrača koji su igrali za Real Madrid i osvojali trofeje. Bar to pokazuje njegov rekord u Real Madridu: 2 titule Lige prvaka, 2 titule La Lige, jedan Evropski Superkup.
Stive McManaman je dao nekoliko izjava uoči večerašnje utakmice


Maksimalna konkurencija između engleskih i španskih klubova. Predstavlja meč Real Madrid-Tottenham, danas će biti na Wembleyu i analizirati utakmicu gdje vidi svoj tim kao favorita.

Kako se promjenio engleski fudbal?

Jedva da se promjenio, mislim gotovo ništa, iako imamo više međunarodnih igrača u Premier ligi. Još uvijek je veoma brz i snažan fudbal, skoro isti kao i kada sam igrao u Liverpoolu.

Kako vidite Real Madrid?

Dobro, za četiri godine su osvojili tri titule Lige prvaka i veoma su snažan tim, sa mladim i fantastičnim igračima. Nema problema sa predsjednikom ili sa sportskim menadžmentom. To je nevjerovatno u klubu poput Real Madrida.

Je li Zidane odgovoran za tu harmoniju?

Da, on ne govori u medijima, a kada je igrao na terenu, bio je vrlo miran. Tim je veoma zadovoljan sa njim, ima zadovoljstvo svih igrača. Kada postoje problemi, trener je krivac, ništa se ne dešava jer ljudi znaju da je Real Madrid veoma solidan.

Hoće li biti drugačija utakmica u odnosu na onu koju smo vidjeli u Santiago Bernabeu?

Da, jer Tottenham igra kod kuće, Wembley stadion je veoma dug i treba igrati ofanzivnije nego na Bernabeu. Ja ne znam zbog čega Harry Kane nije igrao protiv Manchestera i primijetilo se puno. Ako ne bude igrao večeras, Real Madrid je očigledan favorit. Ali ako bude, to će biti veoma različita utakmica."

Da li Tottenham ima drugačiju utakmicu od prve utakmice?

Ne, uvijek igra veoma atraktivan nogomet, žele da postižu golove. Igranje kod kuće sigurno čini veoma otvoren meč. Kane, Dele Alli, Eriksen u sredini, čine igru boljom. Ali. ako Real Madrid bude igrao kao što znaju, onda su glavni favorit. To je evropski prvak, bez obzira gdje se igra, ima puno iskustva u ovom natjecanju."

Zašto se Real Madrid ponekad toliko razlikuje od Lige prvaka i La Lige?

Tačno je da kada igra Ligu prvaka ima viši nivo od ostalih. Ali, u ovoj grupi nije baš uzbudljivo jer je Madrid superiorniji od većine. Kada imate više iskustva, igračima Madrida je vrlo lako da se suoče sa ovim tipom eliminacije. Oni uvijek znaju šta moraju da rade."

Da ste na mjestu Florentina Pereza, da li bi ste doveli Kanea?

"Ne, više volim mladića kao Mbappéa. Veoma je teško dovesti Kanea. Cijene fudbalera su danas lude. Za Kanea morate platiti 200 miliona eura i ne razumijem te brojke."

Zašto je prisustvo Britanaca u španskoj ligi bilo toliko oskudno?

U Engleskoj su klubovi veoma profesionalni i odlično mjesto za to. Kane može ostati u Londonu jer je zadovoljan sa svojom porodicom. Ali, ako to bude Real Madrid, sigurno neće imati problema za adaptaciju. Pored toga, Cristiano, Modrić i drugi igrači govore engleski i pomagat će mu."

Zašto ih košta da se prilagode Španiji?

"Ne znam zašto ih toliko košta, možda je više porodično pitanje. Bio sam jako sretan, gledao sam u prvoj utakmici na Bernabeu i mogao bi biti sa svojim prijateljima Zidaneom, Luis Figom, Solarijem, Robertom Carlosm. U stvari, svi još uvijek žive u Madridu, to je predivan grad. Nedostaje mi moja kuća, restorani, moje kolege."

Mislite li da Bale ne favorizuje španski fudbal?

"Ne znam, mislim da ima puno problema sa mišićima i da mu se naplaćuje da da najbolje od sebe. Potrebno je da igra sve utakmice kako bi se poboljšao, ali njegovo tijelo to ne dozvoljava."

Da li je lakše osvojiti špansku ligu sada od tvoje 2001. godine, na primjer?

"Ne. Prije nego što smo imali Real Sociedad i sada ove godine Valencia igra veoma dobro, na odličnom nivou. Ali, prije svega je teško jer svi koji se suočavaju sa Real Madridom podižu nivo i troše se više da bi pobijedili."

Objavi komentar

0 Primjedbe