Real Madrid - Cristiano Ronaldo: "Najskuplji rastanak u svijetu fudbala."


Real Madrid i Cristiano Ronaldo su se razišli prije manje od godinu dana. U julu/srpnju 2018. godine, veza između kraljevskog kluba i portugalskog napadača je pukla.

Bio je to prijateljski rastanak, koji je okončan 'smiješnim' transferom, uzmemo li u obzir današnje tržište, cijene igrača na njemu, i činjenicu da mnogi igrači koštaju mnogo više nego što bi trebalo.

Ljubazan rastanak, reklo bi se, jer nije bilo većih prigovora ni sa jedne, ni sa druge strane.

Real Madrid nije htio preći preko svoje veličine i časti time što nije poboljšao Ronaldov ugovor (povećanje plate), te mu nije omogućio dodatne beneficije (odnos Barcelona - Lionel Messi), dok s druge strane Ronaldo nije htio da bude udaljen iza Neymara po pitanju plate.

Obje strane su imale svoje razloge, ali, naravno, sve se to moglo drugačije završiti da prethodno nije bilo duge 10-godišnje saradnje, u kojoj su očito strane jedna drugoj dosadile.

Nakon gotovo 11 mjeseci od rastanka, može se zaključiti da su obje strane izgubile. Real Madrid nije bio svjestan praznine koja je nastala odlaskom najveće zvijezde ili čak ako i jeste, nije mogao da pronađe adekvatnu zamjenu na tržištu na kojem su cijene veoma visoke.

Real Madridu je ovo bila najlošija sezona u 21. stoljeću, dok je s druge strane Cristiano Ronaldo postigao najmanje golova u sezoni (28) još od 2009. godine. Noseći dres Reala od 2009. Do 2018. godine, u svakoj sezoni je postizao minimum 30 golova, tačnije, samo je 2009/10 postigao 33, a u narednim je postizao 40+ golova. Najefikasnija sezona je bila 2014/15 kada je postigao 61 gol u sezoni.
Performansi koje je pružio protekle sezone su daleko od istinskog šampiona i Zlatne lopte.

Tekst potpisuje Santiago Siguero, novinar Marce.

Objavi komentar

0 Primjedbe