Santiago Bernabeu danas slavi 71. rođendan


Svake godine, 14.12. stadion Santiago Bernabeu slavi svoj rođendan, a u 71. godini ušao je kao stadion koji je ugostio Copa Libertadores utakmicu finala, te ga uskoro čeka renoviranje!

Najveći predsjednik Real Madrida u 20. stoljeću, legendarni Santiago Bernabeu Yeste 14.12.1947. godine predstavio je kompletiran projekt za kojeg se navodi jednim od najvećih u povijesti Real Madrida, a to je izgradnja najboljeg stadiona na Svijetu.
Alfredo di Stefano, Ferenc Puskas, Paco Gento, a onda i nakon njih: Raul Gonzalez, Zinedine Zidane, Ronaldo Nazario, Cristiano, pa i trenutni osvajač Ballon d'Or, Luka Modrić... Svi oni su bili dijelom ekipa koja je svoj dom imala na ovom stadionu.

Prva utakmica koju je Real Madrid odigrao na Santiago Bernabeuu bila je prijateljske naravi protiv portugalske momčadi OS Belenensesa. Bila je to prva utakmica, koju su Blancosi dobili s 3:1, a onda nakon nje sve ostalo pripada povijesti. Barinaga je postigao prvi pogodak za Merenguese na Santiago Bernabeuu, a Chus Alosno je postigao dva. Od tog dana Real Madrid je ugostio mnogo vrlo važnih utakmica u sklopu LaLige i Europskog Kupa, ali je isto tako bio stadion na kojem su se igrala finala Eurokupa, Svjetskog Prvenstva, a sada evo i finale Copa Libertadores.

Na Avenidi de Concha Espina sagrađen je jedan od najprestižnijih, ako ne i najprestižniji stadion na Svijetu. 1952. godine započela je druga faza remodeliranja Bernabeua. Prvotna ideja Don Santiaga Bernabeua bila je pretvoriti stadion u mjesto koje može primiti 125.000 gledatelja. No 1955. godine Bernabeu je bio dovršen i nije imao toliki kapacitet nego i onaj koji danas ima (81.044), ali je u to doba definitivno bio pojam po veličini, ali i po ljepoti. Odluka je donešena od strane predsjednika, ali i partnera Real Madrida kako bi se ugođaj na Bernabeuu poboljšao do krajnjih limita.

1965. godine Real Madrid je počeo s novim planovima oko Bernabeua. Stadion je 1964. godine ugostio i finale Europskog Prvenstva, a nakon tog 1969. godine i  1980. godine i finale Europskog Kupa. I samo dvije godine nakon tog Španjolska je ugostila Svjetsko Prvenstvo 1982. godine, a Bernabeu je ugostio finale natjecanja. Tada je Marcelino u finalu protiv USSR-a donio pobjedonosni pogodak za Španjolsku.

NOVO STOLJEĆE I NOVA ERA

I potom od 1982. godine počeli pregovori oko raznim vrsta remodeliranja. Čak se govorilo i o smanjivanju kapaciteta kako bi se dobilo na ugođaju. No u novo stoljeće se ušlo s ovim stadionom kakvim je bio i tada. S početkom sezone 1999/2000 započeo je projekt modernizacije "Leader Project XXI". I tada je kapacitet sveden na 75.000 i to su bile sve sjedeća mjesta.
I tu je Florentino Perez počeo gaziti stopama Santiaga Bernabeua, pa je počeo nadograđivati stadion i stvarati projekte koje i priliče stadionu najboljeg Kluba 20. stoljeća. Tu je Perez prvotno počeo raditi na poboljšanju unutarnje infrastrukture stadiona i samog kampa, te postrojenja. Tada je počela i nova linija biznisa, te je stadion građen i na komercionalnoj eksploataciji.

I tako je počela nova era Santiago Bernabeua. Drugačije je počeo izgledati unutrašnji izgled stadiona, pa tako i svlačionice. No i sjedala su isto tako promijenjena, a ugrađeno je čak i grijanje u njih. Bila je to najbolja tehnika na Svijetu. 2007. godine UEFA je Bernabeuu dodijelila nagradu za elitni stadion. Opisali su stadion u Madridu ovim riječima: "Ovaj stadion je primjer modernosti, funkcionalnosti i menadžementa."

FLORENTINO PEREZ VODI SANTIAGO BERNABEU U 21. STOLJEĆU

S idejom da bude ponovno daleko najbolji stadion na planeti, predsjednik Real Madrida je ponovno pokrenuo projekt remodeliranja. To je definitivno ogroman projekt, koji iziskuje dosta vremena, ali i novaca, a Perez ga opisuje ovim riječima:
 "Bit će to spektakularna transformacija, započet ćemo proces modernizacije, koji će stadion preurediti u avant-gardnu arhitetsku ikonu."

No tu treba napomenuti kako bi Real Madrid preko novog stadiona trebao akumulirati do 150 milijuna eura prihoda. I taj projekt bi trebao gurnuti Real Madrid u visine daleko iznad ostalih jer bi im prihodovao više od jedne milijarde po sezoni gledajući generalno na prihode tokom sezone. I tu se govori kako će i sam trg oko stadiona (Concha Espina) prihodovati znatno više od 25 milijuna eura godišnje u dosadašnjem pogledu.

Novi stadion bit će u potpunosti digitaliziran. Novina koja se ne spominje toliko jest da će stadiom moći ugostiti i eSports natjecanja. Što znači jednu stvar, a to je da Real madrid namjerava napraviti iskorak iznad svih u pogledu igrica. Bit će napravljen i zaslon na stadionu od 360 stupnjeva , a sa svom novom video tehnologijom navijači će moći uživati u najnovijoj predodžbi utakmice, što će za sve njih biti jedno sasvim novo iskustvo.

Trenutni muzej bit će nadograđen u pogledu La Castellane, pa će se s rušenjem određenih stvari stvoriti i novi prostor za neke nove tehnologije i neke nove i naprednije inačice. Sam obilazak Bernabeua za sve posjetitelje bit će drugačiji, dobit će panoramsku strukturu. Na kraju umornog razgledavanja, posjetitelji će moći ručati u novom i luksuznom restoranu u sklopu Bernabeua.

Objavi komentar

0 Primjedbe