S koje strane Real Madrid najviše napada?


Ako pogledamo dobro podatke iz prošlih 10 sezona, onda nam je jedna stvar i više nego jasna, a to je da Real Madrid ima omiljenu stranu preko koje napada.

Radi se o lijevoj strani. I svima je jasno kako veliki dio u svemu tom imaju Cristiano Ronaldo i Marcelo.

No i s odlaskom Ronalda u Juventus, Real Madrid nije uspio izbalansirati svoje napada na oba krila.

Dogodila se upravo suprotna stvar, napadi po lijevoj strani su i povećani, te uzimaju 44%, napadni s desne strane su na 33,5%, što je razlika u 10,5%!

Real Madrid je ujedno i momčad koja najviše napada pod lijevoj strani i u Ligi Santander. Iza nas se nalazi Leganes s 42,6% i Valladolid s 42,2%.

Athletic Club je momčad koja najviše napada po desnoj strani, a Celta Vigo momčad koja najviše napada kroz sredinu.

Dani Carvajal je igrač koji je jako dobar i u ofenzivnoj igri, ali ako pogledamo da na toj strani igra Gareth Bale, koji je ljevak, onda je logično da Velšanin voli ulaziti u sredinu i oprobavati svoj udarac.

Marcelo je najbolji ofenzivni lijevi bek na Svijetu, a protiv Seville Madrid nije imao najbolju utakmicu iz više razloga. Marcelo je igrao loše, te se ozlijedio.

I nakon tog je uslijedila suša, prvo Atletico, pa CSKA i na kraju Alaves,... Momčadi uz Sevillu protiv kojih Real Madrid nije uspio postići pogodak.

No čini se kako je Real Madrid postao ubojiti na lijevoj strani uz Marca Asensija. Ronaldo je na toj strani uvijek bio u ulozi igrača koji je sam završavao akcije, a sada je stigao Asensio koji svojom grom više pridonosi ekipi u pogledu dodavanja i asistencija.

Ovaj trend se nije toliko pratio tokom posljednjih 10 godina.

Iako je Cristiano Ronaldo srušio sve moguće rekorde u Real Madridu, gdje je većinom operirao na lijevoj strani, sezona 2015/16 nam sugerira nešto sasvim drugačije. Tu je gotovo uspostavljen balans između dvije strane u pogledu napada 36,36% je tada Real Madrid napadao po lijevoj strani, a 43,98% po desnoj strani.

I to je bila sezona u koju je ušao Rafa Benitez, a završio ju je Zinedine Zidane.
Taj trend je trajao do prvog mjeseca, a onda je stigao Zizou, koji je prvu postavu ostavio gotovo istu, gdje je James postao prva izmjena.

Još jedna sezona u kojoj je balans bio gotovo apsolutan je posljednja Mourinhova sezona, nakon koje je stigao Carlo Ancelotti.

U posljednje dvije sezone Real Madrid je pod vodstvom Zidanea za čak 6% povećao svoje napade po lijevoj strani.

Objavi komentar

0 Primjedbe