Da li je Real Madrid jači bez Cristiana Ronalda?


Iako već ima dosta kako je Cristiano Ronaldo napustio redove Real Madrida, sada je vrijeme nakon nekoliko pripremnih utakmica za odgovoriti jesu li zapravo sada Los Blancosi još bolja momčad bez Portugalca?

Sam transfer Cristiana Ronalda u Juventus iz Real Madrida za 105 milijuna eura je potresao nogometnu javnost. Tako je prvi strijelac Real Madrida u povijesti otišao u Torino nakon što se nekoliko godina unazad govorilo o njegovom odlasku iz Kluba.

Njegov odlazak je stigao mjesec dana nakon što je i sam trener Zinedine Zidane dao ostavu nakon tri uzastopno osvojene titule Lige Prvaka. I tako će Madrid sada morati nastaviti bez dvije najvažnije figure svoje momčad u nedavnoj povijesti.

Odlazak Ronalda znači kako će Real Madrid morati promijeniti kompletan taktički pristup u preslagivanju momčadi. Julen Lopetegui je čovjek izabran za zadaću da napravi upravo ovo navedeno u posljednjoj rečenici.

 "Uzbudljiv je izazov napraviti natjecateljsku momčad bez Cristiana Ronalda." - to je rekao bivši izbornik španjolske nogometne reprezentacije tokom jedne od svojih presica na turneji po Sjedinjenim Državama.

I tako po prvi put od sezone 1999/2000 u redovima Real Madrida neće biti jednog igrača koji je bio Ballon d'Or osvajač i naravno, pitanje je: "Može li Real Madrid biti sada i jača momčad u odnosu na posljednjih 9 godina?"

BALANSIRAN TAKTIČKI PRISTUP

Real Madrid je izgledao gotovo nepobjedivo pod vodstvom Zinedinea Zidanea.

Jer nitko ne može kontrirati činjenici da je bivši virtuoz u tako kratkom vremenu osvojio devet trofeja s Realom, no jasno je kako Los Blancosi nisu uvijek igrali dobro. Španjolski mediji su počeli pjevati hvalospjeve o francuskom stručnjaku, "La flor de Zidane", što bi značilo "Zidaneov cvijet" u pogledu na to što je do sada postigao s Realom.

Većinu tih trofeja je na svoj konto osvojio Ronaldo, doduše ne sam, ali on je bio glavni pokretač nekih golova, akcija i trofeja, dok u svojoj posljednjoj sezoni nije briljirao kako smo to navikli od njega. No nije ni morao biti jer se prilagođavao na svoju novu poziciju, a to je ubojita devetka... Statistika ide njemu u prilog jer kaže kako je u drugom dijelu prošle sezone u 22 utakmice postigao nevjerojatnih 28 pogodaka.

On je vladao trofejima najboljeg igrača na Svijetu, a Madrid je sve svoje napade nekako usmjeravao na Portugalca. No unatoč Ronaldovoj rapsodiji, svi su se pitali zašto prema naprijed nije više pokazivao Modrić, Kroos ili Isco.. Oni to definitivno mogu, ali dobili su od Zidanea nekako "zatvorenije" uloge u momčadi.

I sada kada nema sedmice Madrida, sada kada nema igrača preko kojeg je Madrid velikim dijelom napadao, Lopetegui ima priliku napraviti momčad koja će biti dovoljno kompetentna da se bori za sve titule, a i sam bivši izbornik španjolske izgleda prilično željan dokazivanja i prezentiranja svojih mogućnosti.

Baskijac je svoju taktičku mudrost pokazao dok je vodio Španjolsku, a tada smo mogli gledati formacije u obliku 3-5-2, 4-2-3-1, 4-3-3... Njegova momčad je držala posjed lopte, vršila je visoki presing i napadala je kao jedinica vrlo agresivno čim bi izgubili loptu iz posjeda. Sama demonstracija takve moći najbolje se mogla očitovati protiv Argentine, kada je Španjolska pobijedila s rezultatom od 6:1.

Isco je tada postigao hat-trick i tako je Sampaolijevu momčad stavio u velike probleme... S tim je ukazao na to da mu Zidane jednostavno ne daje pažnju kakvu igrač njegovog kalibra treba imati. Lopetegui izuzetno cijeni, voli i respektira Isca, a dokaz tom je da je Lopetegui forsirao Isca kroz sve uzraste španjolske selekcije. Prije smog turnira, Svjetskog Prvenstva u Rusiji, Lopetegui je kompletnu momčad izgradio oko njega.

Ako se španjolski stručnjak odluči za formaciju 4-3-3, gdje mu u sredini igraju Kroos, Modrić i Casemiro, onda bi Isca mogli gledati na lijevoj strani napada. Ako se odluči za nešto tradicionalniju opciju, onda bi Isca mogli gledati na poziciji desetke ili lažne devetke.. To je pozicija na kojoj je postigao dva pogotka u sklopu kvalifikacijske utakmice protiv Italije, kada je ponovno prezentirao sav svoj potencijal.

Tako da će sada Real Madrid kompletan fokus imati na sredinu terena, koja se posljednjih godina uporno zaobilazila. Kroos, Modrić, Isco, pa tu je i Ceballos, Lopetegui će dobiti na segmentu kontrole igre jer su to igrači koji su sposobni diktirati tempom svake utakmice.
Sada veći fokus prelazi na kolektiv, a ne na individualca.

ŠANSA ZA BALEA DA BUDE U CENTRU POZORNOSTI

Ako postoji ijedan igrač u Real Madridu, koji će od ovog ljeta pokušati sebe staviti pod povećalo, onda je to svakako Velšanin Gareth Bale.

Prisjetimo se što je Gareth napravio u finalu Lige Prvaka sada protiv Liverpoola u Kievu kada je ušao u igru u drugom dijelu. Postigao je dva pogotka i tako je pomogao Real Madridu da u svoje vitrine pospremi i 13. trofej Lige Prvaka.
nakon prekrasnog pogotka "škaricama", a onda i sjajnog dalekomentog udarca, nakon utakmice je izjavio:
 "Trebam igrati svakog vikenda, a to se nije dogodilo ove sezone iz jednog ili nekog drugog razloga. Ovog ljeta morat ću sjesti i razgovarati o svojoj budućnosti sa svojim agentom." - rekao je Bale nakon finala u Kievu.

Baleova budućnost bila je pod velikim upitnikom, ali kada je Zidane otišao, on je bio jedini igrač Madrida, koji nije napisao oproštajnu poruku Zidaneu na društvenim mrežama, što je samo potvrdilo da je njihov odnos bio uvelike narušen.

Nakon toga je stigao i transfer Ronalda. Bale je znao da će on uvijek biti drugi po redu dok Ronaldo bude u Klubu i sada kada Portugalca nema put za Velšanina je jasno otvoren.

Real Madrid se krenuo pripremati za sezonu i najveći fokus zauzima priča o tom tko će popunii Ronaldovih 50 golova po sezoni. Neki izvori govore kako Perez cilja na novog Galactica, a onda je počela transfer saga oko Hazarda, Mbappea, pa i Neymara.

I prije nego Perez da veliku sumu novaca za Ronaldovog "zamjenika", trebao bi se sjetiti kako je tog kupio točno prije pet godina.

Bale je imao velikih problema u konzistentnosti zbog ozljeda, ali ako pogledamo statistiku uz te nepogode od 83 pogotka i 45 asistencija u 147 nastupa od prve minute za Los Blancose, to je i dalje prilično impresivna brojka.
Sjetimo se samo trenutaka, kao onog pogotka u finalu, kada je s vanjske linije pretrčao Marca Bartru, nakon toga i pogodak glavom protiv Atletico Madrida u Lisabonu, pa sada dva pogotka protiv Liverpoola u Kievu.

No bilo kako bilo, ovo je sezona u kojoj Bale mora pokazati sve jer ni on nije tako mlad, sada ima 29 godina. On i Benzema bi trebali zaigrati u Realovom napadu ovesezone, doduše Bale više na krilu nego u centru, ali neće biti tek tako lišeni defenzivnih zadaća.

 "Gareth Bale je nevjerojatan igrač s mnogo kvaliteta. On može pomoći u popuni rupe."

Ako se Baleu da određeni dio slobode koji je imao i Cristiano, onda bi vi mogli svjedočiti izuzetno raspoloženom Baleu, pravoj zvjerki u napadu.

NOVI POČECI NA BERNABEUU

Svatko ima svoju viziju za sebe u pogledu Los Blancosa i njihove naredne sezone.

Sve dakako ovisi o Baleu i naravno o ostalim igračima i načinu na koji će igrati kao kolektiv sada kada nema Portugalca. Mogli bi svjedočiti najizbalansiranijoj momčadi Real Madrida u povijesti (barem novijoj) ili možda Lopeteguijevim odlaskom prije zimske pauze.

No bilo kako bilo (vrijeme će reći), ovo je donijelo novi i svježiji zrak na Bernabeu. Gubitak Ronalda je označio kraj jedne vrlo uspješne ere, ali s ovom sezonom počinje nova i ona bi po ovim naznakama mogla isto tako biti u znaku najboljeg Kluba na Svijetu, Real Madrida!

Objavi komentar

0 Primjedbe