Baleova eksplozija nakon odlaska Cristiana nema veze s taktikom!


Odlaskom Cristiana Ronalda , Velšanin je konačno, nakon pet godina izašao iz Portugalčeve sjene te počeo opravdavati 100 milijuna eura , koje je kraljevski klub izdvojio za njegov transfer iz Tottenhama.

Već u predsezoni, Bale je pokazao kako će ovo biti njegova sezona. Protiv Rome, Juventusa i Milana postigao je tri gola, a onda je u europskom Superkupu sjajno asistirao Benzemi , dok je protiv Getafea na otvaranju ligaške sezone zabio drugi gol. Zanimljivo je kako je u posljednje četiri sezone, Bale zabio u prvoj utakmici La Lige .

Stoga se postavlja pitanje, kako je podigao razinu igre i zašto to nije mogao napraviti ranije?

Ono što mu je zasigurno pomoglo i podilo samopouzdanje jest centralna pozicija u klubu, odnosno status glavne zvijezde . Nakon osvajanja Lige prvaka protiv Liverpoola u Kijevu, Bale je izjavio kako treba više minuta i izazova, a očito je kako je odlaskom Ronalda to i dobio.

Metaforički rečeno, radi se o vlaku (Baleu), koji putuje punom brzinom, a sav teret (Real Madrid) ovisi o njegovom pogonu.

Međutim, iako je podigao razinu samopouzdanja, gledajući kretnje, čini se kako se stanje na terenu nije puno promijenilo.

Bale je u posljednjih osam službenih utakmica postigao osam golova, a za taj mu je učinak bilo potrebno samo 11 udaraca. No, 'heat mape', koje pokazuju gdje se igrač najviše na terenu zadržava, otkrivaju kako Velšanin bez Ronalda nije puno slobodniji .

Kod Zidanea je Bale u sustavu 4-4-2 igrao na poziciji desnog krila, dok kod Lopeteguija Bale igra na istoj poziciji, ali u formaciji 4-3-3. Bale je i prošle godine zabio protiv Getafea, a heat map pokazuje kako je protiv istog protivnika imao gotovo identična pozicioniranja.

Iako je uzorak utakmica još 'siromašan', možemo zaključiti kako je Bale prošle sezone u prosjeku imao i više udaraca na gol, 3.3 nasuprot ovosezonskih 1.8.

S druge strane, Velšanin ove sezone ima više dodira s loptom te se češće odlučuje na driblinge , što je pokazatelj kako je Baleova promjena psihološka priča, a ne taktička.

Objavi komentar

0 Primjedbe