Gledam prije pet dana prvi meč polufinala Lige prvaka Bayern Minhen-Real Madrid. Vala nije nešto bila utakmica, barem kada je poredim sa Liverpool-Roma, od noć prije. To što sam gledao na Anfieldu ne znam da li ću više ikada, pa mi je zato utisak nakon tog poluvremena u Minhenu bio kao da se nije ni odigralo. Kad ono - ubaci na startu drugog poluvremena Zinedine Zidane Marca Asensija, mog miljenika. Bravo Zinedine, rekao sam u redakciji.

Eto, isto kao što neko u Formuli 1 navija za vozača, a ne za tim, tako i ja navijam za Asensia. Ja navijam za Asensija na terenu, ne na klupi. Uđe Asensio na Allianz Arenu i nekoliko minuta kasnije pokaza dio talenta. Nakon greške Rafinhe, Asensio je pokazao gotovo sve osobine zbog kojeg smatram da će jednog dana biti najbolji fudbaler svijeta.

Brzo razmišlja, brz je, ima dobar udarac

Odmah je dodao do Lucasa Vazqueza, čovjeka koji je u Real Madridu jedna potpuna enigma, barem u očima onih koji sve to gledaju sa strane. Ali, Vazquez je toliko puta imao veliku ulogu na terenu. Kao da se pretplatio da 'gura' karijeru Cristiana Ronalda, Garetha Balea, Isca ili Asensia. Neće nikad Vazquez biti zvijezda, nije ga Bog dao za to. Mora neko i to biti - igrati u Realu, a u očima posebno neutralnih navijača biti potpuno nebitan lik. Možda neko ko ne prati toliko fudbal nije nikada ni čuo za njega, a čovjek igra u Realu, zamislite. Vazquez većinom radi prljavi posao za ostale zvijezde Kraljevskog tima, pa su Ronaldo i kompanija bezbroj puta na njegov račun pokupili slavu. Ja nemam ništa protiv, sve dok će gurati i Asensija. Sad baš moram navijati za to, jer sam maloprije lupio da će postati najbolji na svijetu.

Dakle, Asensio dobi iznenada loptu od Rafinhe. I dok pola stadiona nije ni shvatilo šta je bilo, brzi mozak Asensia je već sve isplanirao. Odmah ide pas za Vazqueza, a onda juriš 100 na sat ka golu Ulricha i povjerenje u Vazqueza da će mu dodati loptu pred golom. Baš to i uradi njegov saigrač, a Asensio, nemajući pojma da ima samo 22 godine i da igra vrlo teško polufinale Lige prvaka, postiže gol. Tako je to hladnokrvno bilo kao da je Ronaldo.

Kada se samo sjetimo svih golova Asensia iz ove i prošle sezone, onda je onaj u Minhenu bio vrlo lak. Ono što je fascinantno je psiha ovog momka. On se baš ne boji klubova poput Bayerna ili Barcelone. Sjetimo se samo kakve je golove postizao Kataloncima na Camp Nouu i Bernabeu...A, valjda je baš psiha potrebna da napravite nešto veliko.

Još nije Superstar?!

Ipak, Asenio još nije Superstar. Ni u svojim, ni u očima brojnih navijača. Ima u Realu tih igrača koji su među četiri ili pet najboljih na svijetu na svojoj poziciji, ali iz nekog razloga nisu Superstarovi. Casemiro, Varane ili Isco su dobro primjeri, ali Asensio je pravi primjer. Razlog bi mogao ležati u činjenici da mu ne polazi za nogom da poveže recimo pet dobrih utakmica. Ljude zanimaju golovi, a Asensio tek ponekad bljesne na tom polju. Zato je evidentno da ima još dosta prostora za napredak kod njega. Kada počne meč od prve minute, na terenu se ne vidi. To je stvarno istina. Možda bi ga po toj nekonstantnosti mogli porediti sa recimo Dimitrijem Payetom iz Marseillea, samo je razlika što Payet ima devet godina više. Obojica su pretplaćeni većinom na eurogolove i znaju stvarno sve sa loptom, a samo im konstantnost fali da bi bili najbolji. Ja čekam samo da se kod Asensia to promijeni da bi bio kandidat za Zlatnu loptu jednog dana.

Zanimljivo, Asensio ima ugovor sa Realom čak do 2023. godine, tako da ćemo ga u dresu kluba sa Bernabeu stadiona gledati još dosta vremena. Valjda će mu se otvoriti prostor da bljesne pored Ronalda i ostalih zvijezda i da u budućnosti bude lider ovog tima, a sigurno da nešto takvo predsjednik Real Madrida Florentino Perez ima u planu. A, do tada, smatram da se on može osjećati kao zvijezda, pravi Superstar.