Mateo Kovačić je zaslužio igrati za Real Madrid



Prije utakmice u utorak navečer, Mateo Kovačić je počeo tek jednu utakmicu ove sezone za Real Madrid u Ligi Prvaka. U tom se nekako mogla vidjeti veličina uloge hrvatskog internacionalca u dresu Real Madrida. Kovačić je timski igrač. Iako se tokom njegove karijere u Madridu u nekoliko navrata ukazala šansa da postane možda i prvotimac, nekako je uvijek ostao igrač popune.

Ali ne i protiv PSGa na Parku Prinčeva. U uzvratnoj utakmici osmine finala Lige Prvaka protiv PSGa, ključnoj utakmici Madrida za prolazak dalje, Zidane je prednost dao mladom Mateu ispred prekaljenog Modrića i Tonija Kroosa. Možemo reći kako je taj nastup Matea bio njegov najbolji nastup otkako nosi dres najboljeg kluba na svijetu. Ali koliko ćemo slagati ako kažemo da je to možda najbolji nastup u cijeloj njegovoj karijeri?

Nećemo pričati nebuloze, oko Matea se uvijek vrtila priča da je on buduća zvijezda, prekrasan igrač u usponu. najbolji pokazatelj toga je njegov ugovor na 6 godina kojeg je dobio kada je 2015. godine stigao u Real Madrid. Sada s 23 godine polako je morao početi pokazivati da će biti jedna od ključnih figura Real Madrida u budućnosti, a protiv Parižana je napravio točno tu stvar.

Zajedno s Casemirom u veznoj liniji i s bočnim igračima (Lucas Vazquez i Marco Asensio), Kovačić je dominirao tokom cijele utakmice u sredini terena. On je diktirao brzinu i direktnost utakmice kroz sredinu, te je organizirao plan kontra napada kojeg su izvodili Los Blancosi. On je bio ventil preko kojeg je igrao Real Madrid. Marco Verratti, igrač za kojeg se govori da je jedan od najboljih veznih igrača, nije mogao ništa napraviti raspoloženom Mateu.

Upravo ovo je bio njegov znameniti trenutak tokom cijele karijere koju je proveo u Real Madridu. Za sve one koji su ga gledali tokom posljednje dvije i pol godine, baš ti ljudi nikada nisu sumnjali u njegov potencijal i u njegove mogućnosti. No on je to sada demonstrirao cijelom svijetu. Liga Prvaka je mjesto gdje utorkom navečer veliki igrači ostave svoj trag na utakmici, a Kovačić je napravio baš to i protiv jednog snažnog europskog teškaša.

Unatoč kontinuiranom uspjehu u najelitnijem nogometnom natjecanju, Real Madrid je uvijek u tranziciji. Oni su momčad, koja se u ovom trenu nalazi između dvije generacije. Kovačić se smatra dijelom sljedeće generacije i s utakmicom protiv PSGa, pokazalo se kako Madrid jako dobro provodi svoju tranziciju. Čini se kako se u ovom trenu na nekoj štafeti u Madridu predaje polako palica s jedne na drugu generaciju.

Kroos i Modrić su još daleko od svog kraja, za posljednjeg od ovog dvojca možemo reći kako igra svoju sezonu iz snova, najbolju u karijeri možda. Da se spomenuti dvojac nije ozlijedio, onda bi vjerojatno njih dvojica imala prednost da budu u prvoj postavi ispred matea Kovačića. Svoju priliku je stoga Hrvat iskoristio na jako dobar način, nedvosmisleno, pa je svoj trag ostavio svuda, čak i u glavi trenera Zidanea.

Uopće nema sumnje da je Zidane u potpunosti nadmudrio Emeryja u utakmici u utorak navečer. Kada su svi propitivali o budućnosti Zidanea u Realu, on je pokazao svoju briljantnost. No samo zbog velike sposobnosti prilagodbe svojih igrača Zidane je uspio implementirati ovako učinkovitu taktiku. Za Kovačića možemo reći kako je utjelovljenje te prilagodljivosti.

To je baš ono gdje se Real Madrid mučio s vremena na vrijeme od početka sezone, no svejedno je uspio i dalje opstati u Ligi Prvaka. Barcelona možda (veliko možda!!!!) ima bolju startnu postavu, ali on nema dubinu ekipe, toliko kvalitetnu dubinu ekipe, koju ima Real Madrid. U Ligi Prvaka, gdje su granice u kvaliteti svedene na minimum, to može napraviti dobru razliku.

Pošto su u jeku transfer špekulacije oko Real Madrida, odnosno oko Matea Kovačića i tu možemo čitati o klubovima iz Italije i Engleske kako žele angažirati Hrvata, on je s utakmicom protiv Paris Saint-Germaina pokazao da pripada Real Madridu. Štoviše, pokazao je zašto treba biti integralni dio Zidaneove sljedeće generacije, te grupe mladih igrača koji moraju zadržati Real Madrid u samom vrhu europskog nogometa i najboljih natjecanja kako u Europi tako i u svijetu. Kako za cijelu momčad, tako i za samog igrača, utakmica u utorak navečer bila je od velike važnosti!

Objavi komentar

0 Primjedbe