Liga prvaka: Da li je vrijeme za promjenu sistema takmičenja?



Jesen je pokazala, grupe ne zanimaju nikoga. Spisak četvrtfinalista, izuzev tužnog Manchester Uniteda odražava razliku u finansijama. UEFA se spasila ustupcima do 2021. ali moćni trio će ponovo pokušati da nametne svoja pravila.

Da je Liga prvaka takmičenje za bogate, to smo znali.

Ono što je vidljivo da je grupni sistem takmičenja prevaziđen, da su neki timovi prosto zalutali, a i same brojke, na primjer kada su TV prenosi u pitanju pokazuju da jesen ne zanima gotovo nikoga.

Poludirigovani ždrijeb obično znači da dva najbolja tima prođu, pitanje je samo ko će biti prvi ili drugi, ali ni to u osmini finala ne mora ništa da znači. Mogućnost da kao prvi u grupi dobijete Real ili Juventus zaista nije neko ohrabrenje.

Kritičari smatraju da je sistem prevaziđen, da je fudbalu potreba Superliga, ili dva takva ranga, ili možda takmičenje po konferencijama najboljih klubova, nešto slično, američkom profesionalnom sportu.

Prepreka su jedino Englezi, njihova liga donosi mnogo novca i nema potrebe da je slabe i odriču se TV prava, pokupili su tržišta i mada nemaju puno uspjeha u Ligi prvaka, za njih je domaće takmičenje važnije, makar u finansijskom smislu.

Analiza četvrtfinalista pokazuje da su od top 5 najbogatijih klubova četiri u završnici. Ispao je jedino United koji je mašina za pravljenje novca, ali ima slabiji tim od rivala, što je jasno i najvećim laicima.

Real Madrid, Barcelona, Bayern Munchen i Manchester City su bez problema našli svoje mjesto u četvrtfinalu, od klubova iz top 10, tu su još Juventus i Liverpool.

Ispao je Chelsea od Barcelone, Arsenala ni nema u Ligi prvaka, a jedina dva autsajdera i to zahvaljujući povoljnom ždrijebu (na Romu mislimo) su "Vučica" na 24 mjestu liste najbogatijih klubova, kao i Sevilla koja nije među prvih 30, ali oni su izbacili United, po našem mišljenju Crveni đavoli nisu ni bili favorit u tom meču, niti bi bili favorit protiv nekog sličnog rivala.

UEFA je umilostivila klubove, pristajući da top 4 iz vodeće četiri lige imaju direktan prolaz od naredne sezone, pa je priča o Superligi stavljena na dno fioke do 2021. Ali, Juventus, Bayern i Real koji predvode blok timova okupljenih oko ove ideje će sigurno ponovo pokušati isto, da ukine Ligu prvaka i stvori takmičenje samo za bogate.

Objavi komentar

0 Primjedbe