Dublji osvrt na tekuće sezone Ronalda i Salaha



Tko je mogao i zamisliti da će jednog dana jedan Egipćanin konkurirati igračima kao što su Leo Messi i Cristiano Ronaldo. Tko je mogao zamisliti jednog skromnog igrača da konkurira za Zlatnu kopačku kako u Europi, tako i u svojoj engleskoj ligi, gdje nastupa za Liverpool?
Odgovor je jasan, na opće iznenađenje nitko nije i zato je ovo sada velika senzacija!

Veliki igrači poput Ahmeda Hossama zvanog Mide, pa Amra Zakija, onda Mohameda Nagija zvanog Gedo,... Da, svi oni su igrali u najkompetitivnijoj ligi svijeta, ali niti jedan od njih nije mogao doseći vrhunac svoje genijalnosti i talenta.

No tada je došao on, došao je Mohamed Salah, skroman dečko, koji je ostvario snove milijunima Egipćana. Njihov narod je dobio zvijezdu, koja igra fantastično na ovako velikoj razini. Slobodno možemo reći kako popularni Mo. Salah trenutno igra u formi karijere. Postigao je 28 pogodaka u 30 utakmica, te se konstantno uspoređuje s igračima kalibra Harryja Kanea, Sergija Aguera, Edinsona Cavanija i Cristiana Ronalda.

I kada tako igrate sasvim je jasno da će početi špekulacije oko transfera u Real Madrid. Svi govore kako će "Egipatski Kralj" igrati utakmicu protiv "Kralja Madrida" u prijateljskoj utakmici protiv Portugala u sklopu priprema za Svjetsko Prvenstvo u Rusiji. Muhammad Sayed dao je svojevrsne komparacije između Salaha i Cristiana Ronalda.

Iako je njegova prirodna pozicija desno krilo, što i u većini slučajeva igra, on je sa svojim spektakularnim igrama srušio nekoliko impresivnih rekorda. Što reći za igrača koji je trenutno najbolji strijelac engleske lige, pa i igrač mjeseca, bio je proglašen igračem tjedna u sklopu Lige Prvaka dva puta. Definitivno sa svojim igrama podiže ljestvicu svim krilnim igračima na svijetu u pogledu pridonošenja igri.

S druge strane, Ronaldo se u početku ove sezone malo mučio sa svojom novom pozicijom centralnog napadača, no kada govorimo o Ronaldu, tada govorimo o velikoj klasi, a on je već sada uspio doći na broj od 37 pogodaka, iako je na samom startu imao velikih problema (forma, ali i suspenzija). U pogledu na sva natjecanja, Portugalac trenutno ima jedan pogodak više od Egipćanina.

No statistika kaže kako je Salah mnogo učinkovitiji na terenu, ako se pogleda učinak u ligaškim utakmicama. Salah je odigrao 30 utakmica u dresu Liverpoola, što je 7 više od Ronalda, te je ukupno uključen u 37 pogodaka (28 pogodaka i 9 asistencija), dok je Ronaldo sudjelovao u tek 27 pogodaka (22 pogotka i 5 asistencija).

Salah isto tako ima bolji postotak točnosti udarca (61% u usporedbi s Ronaldovih 55%), pa i bolju iskoristivost od Ronalda (66% u usporedbi sa 64%), ali i veći broj kreiranih prilika (52 u usporedbi s Ronaldovih 36).

U ovom nogometu, brojke govore gotovo sve o igračima, daju im prednost kod osvajanja nagrada, kod izbora za najboljih 11, te bi danas bez problema za idealnih 11 (da igraju na istoj poziciji) brojke dale prednost Salahu nad Ronaldom. No danas imamo priliku gledati jednog protiv drugog u prijateljskom ogledu i možemo im obojici poželjeti sreću i neka bolji pobijedi!

Objavi komentar

0 Primjedbe