5 stvari koje treba riješiti Zinedine Zidane prije utakmice osmine finala Lige prvaka protiv PSG-a


Do PSGa nije ostalo još mnogo, tek 9 dana, ali remi s Levanteom u momčad je ponovno unio nemir kojeg su Blancosi uspjeli nekako izbrisati s s pobjedama protiv La Corune i Valencije.

Sada donosimo 5 stvari koje Zidane mora popraviti želi li uspjeti protiv PSGa u osmini finala Lige Prvaka.

Kod protivničkih kontra napada, igrači se ne vraćaju nazad i ne prate protivnike

Oba gola Levante je protiv Real Madrida postigao preko kontra napada, a u oba slučaja smo mogli vidjeti kako se igrači Merenguesa ne vraćaju kada protivnik krene u kontru. To Madriđane muči od početka sezone, a na Cidudadu de Valencia smo mogli vidjeti istu staru priču. No sada kada je na terenu bio BBC, to je došlo do još većeg izražaja. Karim Benzema, Gareth Bale i Cristiano Ronaldo moraju više pomagati svojoj ekipi u obrani jer ako to ne budu radili, ekipa se dijeli na dvije cjeline, koje ne mogu funkcionirati zajedno. Zidane je i sam nakon utakmice na press konferenciji rekao: "Oni nisu smjeli postići drugi gol na taj način." Doduše, iako igrači Madrida tvrde drugačije, vidjelo se u 5 navrata kako su igrači Levantea na sličan način napravili višak na terenu i Real Madrid jednostavno mora poraditi na čuvanju igrača koji dolaze preko kontra napada.

Kad izgube loptu nema presinga

Blancosi su protiv Levantea krenuli u zaista dominantnom modu, igrali su uvjerljivo i sigurno. Nakon što je Sergio Ramos svoju momčad doveo u vodstvo, sva koncentracija kao da je u velikim proporcijama pala, a tada se pojavila i izgubljenost u igri "Kraljeva". Marcelo, Kroos, Carvajal, Casemiro,... previše su imali krivih dodavanja, a kada bi se ta lopta i izgubila, Madrid nije radio dovoljan pritisak s kojim bi loptu vratio u svoj posjed. To je nešto što Madridu uvelike fali (ako pogledamo momčad Ernesta Valverdea, onda možemo reći kako je ta razina igre gotovo uvijek prisutna). Kada god izgube loptu, doima se kao da Blancosi jednostavno ne mogu pronaći svoju poziciju. Ako pogledamo igru Marcela, teško mu je što zamjeriti u igri prema naprijed, ali ono što radi u obrani, posebice kod vraćanja na svoju poziciju i pravljenja pritiska na protivničku momčad, to mu se može uvelike prigovoriti. Ako Zidane želi da njegova ekipa pobijedi PSG, onda je ovo što mora srediti čim prije.

Nedostatak ubojitih napada

Prošle sezone, kada god bi Real Madrid izgledao toliko loše u obrani, napad bi popravi cijelu situaciju i tako bi došli do pobjede u utakmicama. Ove sezone, gledamo jedan sasvim drugi Real Madrid pred protivničkim vratima. Baš u utakmici protiv Levantea, to smo mogli vidjeti i više nego samo jednom. Utakmicu su Balncosi završili s 23 udarca prema vratima, od tog je tek 9 išlo u okvir, a zabili su tek dva gola. Ako se usredotočimo samo na BBC, onda dolazimo do poražavajuće statistike: Ronaldo je imao 7 udaraca, Benzema 2, a Bale je teren napustio bez i jednog jedinog udarca prema vratima. I naravno, niti jedan od navedene trojice nije zabio pogodak. I sada 9 dana prije utakmice protiv PSGa, Real Madrid se ne može osloniti na svoje napadača, posebice ne na Benzemu, koji je do sada u LaLigi ove sezone postigao tek 2 pogotka.

Greške u posljednjim trenucima

Kada je u igru ušao Isco, Real Madrid se vratio u formaciju 4-4-2, tada je ponovno počela dominacija u utakmici, prilike su dolazile, a došao je s njima i drugi zgoditak. No tri boda Madridu su izmaknula u posljednjoj utakmici. Real Madrid je poveo 2:1, Zidane je izvadio Ronalda i uveo Asensija, no Levante je nastavio s grčevitom borbom i tako su došli do poravnanja rezultata. Naravno, ovo nije prvi put da se ista priča događa Merenguesima u sezoni 2017/18. Izgubili su u utakmici protiv Real Betisa, nakon što je Antonio Sanabria postigao pogodak glavom u nadoknadi drugog dijela, onda na red dolazi i Fuenlabrada, gdje je Alvaro Portilla u 89' postigao pogodak za 2:2. Dva boda su ispustili protiv Celte Vigo, gdje je u 82' Maxi Gomez poravnao rezultat, potom opet 82' u kojoj je Numancija došla do poravnanja rezultata na Bernabeuu,... A onda i Villarreal, odnosno pogodak Pabla Fornalsa na samom kraju utakmice u poraz pred svojim navijačima... Jednostavno previše.

Samo je pola igrača spremno za igru

Ako je jedna stvar karakterizirala Real Madrid prošle sezone, onda je to svakako dubina momčad, koja je u prošloj sezoni dolazila do izražaja kada god bi ušli s klupe. Zidane je mogao sve svoje igrače zadržati uključenima u igri i svi oni su to vraćali s dobrim nastupima. Ove sezone čini se kako njegov plan B ne funkcionira. Zapravo, prošlog ljeta ekipu je napustio Morata, pa i James, ali i Pepe, te su njihovu odlasci uvelike oslabili momčad Real Madrida. Pokušao je Zidane i ove sezone s "drugom ekipom", ali oni nisu napravili ono što se od njih i očekivalo, pa je Zidane postao dosta pažljiv kod njihovog odabira. Zidane je zbog toga postao osjetljiv, razočarao se u svoje rezervne igrače, pa i oni kao da znaju da što god napravili nikada neće igrati velike utakmice. To svakako ostavlja negativan utjecaj na njih i njihove nastupe. A takve igre potom francuskog trenera tjeraju da sve manje gleda na njih kao na moguće opcije jer uvijek kada su imali svoju šansu, oni je jednostavno nisu iskoristili. To definitivno izgleda kao začarani krug. Jedine igrače, koje Zidane koristi od svojih rezervi su: Kovačić, Asensio i Lucas (sada i Isco kada je BBC ponovno kompletan). Ova slabost ekipe bi svakako mogla utjecati na izvedbu protiv PSGa, te se samo možemo nadati kako će prvotimci odradio svoj posao jako dobro.

Objavi komentar

0 Primjedbe