Cristiano Ronaldo i Alfredo Di Stefano, dva igrača, ista sudbina

Godine čine svoje, a čini se kako su dosta tog napravile u pogledu Cristiana Ronalda. On je u padu, a isto tako i njegova kvaliteta. Pitanje koje se postavlja je vrlo jednostavno 'Što će po tom pitanju napraviti Real Madrid?'

Alfredo Di Stefano i Cristiano Ronaldo


Cristiano Ronaldo će se po prvi puta suočiti s činjenicom transfera iz kluba jer više klubu nije potreban?! Da, oliko god skandalozno zvučalo to je takav proces, kojeg može okarakterizirati i prošlost. Čini se da se sudbina ponavlja.

Sjećate li se možda što se dogodilo posljednjem igraču Real Madrida, koji je bio svjetski popularan, a ne treba ni govoriti kakav je utjecaj imao i u Klubu?

Svima je, tko duže prati nogomet i najbolji klub na svijetu, jasno da Real Madrid ne bi bio Real Madrid da nije bilo velikog i neponovljivog Alfreda di Stefana. Argentinac je u potpunosti transformirao klub. On je Real Madrid iz osrednjeg kluba, koji se jedva borio za neke titule pretvorio u svjetsku silu, najjaču na cijelom svijetu. Tomu će posvjedočiti osvajanje pet uzastopnih trofeja Europskog Kupa. To simbolizira ulogu di Stefana u tom svemu. Dovoljno je kazati da je on postigao pogodak u svakoj od tih finalnih utakmica i da je odigrao veću ulogu od samog zabijanja golova. On je prvi totalni nogometaš, koji je nacrtao ovu transformaciju. Ali ne samo to, on je nogometaš koji je od Real Madrida napravio najveću silu na cijelom svijetu. Doveo je klub do maksimuma.

No ni takav učinak nije uspio spasiti di Stefana od prirodnog procesa koje zahvaća sve u nogometu. Njegova posljednja finalna utakmica u Europskom Kupu bila je ujedno i posljednja utakmica za Real Madrid. Real je tada 1964. godine izgubio od Intera, a tada se jasno vidjelo na di Stefanu da je umor na nejgovim nogama jednostavno prevelik. Najuspješniji trener u Real Madridu, Miguel Munoz, u svom izvještaju je napisao kako se Alfredo više ne uklapa u sistem ekipe.

Legendarni predsjednik Madrida Santiago Bernabeu, podržao je trener i nakon gotovo 10 godina u kojima se konstantno obnavljao ugovor Alfreda, sada je došlo do nečeg zaista specifičnog. Dobio je ugovor, ali o neigranju. To je jednostavno bilo previše za figuru kao što je di Stefano, pa se na kraju odlučio na svoj dolazak u Espanyol, a njegova veza koju je imao s Bernabeuom nikada nije bila obnovljena. Tako je igrač kojeg je predsjednik nazivao sinom, postao otuđenikom.

Florentino Perez i Cristiano Ronaldo nikada nisu bili tako bliski i situacija s Portugalcem nije toliko ozbiljna, no ono što je sasvim jasno, u Madridu i najbolji mogu biti lako otpisani.
Sada se čini kako je po prvi put otkako je stigao u Madrid, Ronaldo postao "dodirljiv".

Bernabeu je odlazak di Stefana smatrao izdajom, ali isto je bilo i sa di Stefanove situacije jer je on isto tako kompletnu situaciju smatrao izdajom. Pitanje je zašto se sada ista stvar ne bi ponovila. Jasna impresija govori, da bi u nekom idealnom svijetu Perez odmah zamijenio Ronalda za Neymara i tako započeo novu eru u Madridu.

To će uvijek ostati tema. I ovdje nije baš stvar da se povijest ponavlja, al srž problema je u neku ruku prilično slična. Ovo je prikaz situacije gdje osobnost i ego igrača ostaju veliki, možda čak i rastu, ali oni nisu popraćeni igrom koja je to i napravila. Ovdje se radi o priči gdje imamo legendarnu figuru, koja sebi i klubu neće dozvoliti da spadne na limitiranu ulogu u klubu, kao recimo što je napravio Ryan Giggs.

Ronaldo je svakako velika ikona i legenda kluba, isto kao što je bio i kao što je Alfredo di Stefano. No ovdje se javlja jedna druga stvar. Zaista je sasvim glupo otpisati Ronalda jer ako to napravite, onda ste mu omogućili prostor za manevar, ali još je gluplje govoriti kako se njegova igra nije nimalo smanjila.

On je postepeno od izuzetno snažne napadačke sile koja je dolazila s krila i postizala pogotke bez ikakvih problema postao statički napadač, koji iz utakmice u utakmicu operira na sve manjim i manjim predijelima terena. To tjera cijelu momčad da igra drugačije, da svoj stil igre podređuje igraču i da se stvara sve veći kompromis u sustavu igre. Činjenica je takva da je to Real Madrid prihvatio.

To je sada postala zaista prava dilema. Ako Real Madrid dovede Neymara ili pak nekog drugog igrača u tom rangu, hoće li moći njega prilagoditi jednakoj sili koja se već sada nalazi u klubu?
To donosi velike komplikacije, pa i za samog Ronalda. Kako bi on prihvatio takvog igrača u Realu?

Postoji potencijal da se ovakvo što odradi na ljubazan, ali i na iznenađujuć način. Neki od izvora govore kako Ronaldo aktivno želi otići iz Madrida, a to ovog puta nije kako bi pokušao iznuditi novi i veći ugovor. Perez na ovo gleda potpuno drugačije i on smatra da nije dobro za klub u ovom trenu da s Ronaldom potpisuje novi ugovor.

Postojala je određena priča kako bi se Ronaldo mogao preseliti u United, ali sada je sve jasnije da od toga neće biti ništa. Kako to ne želi predsjednik Uniteda Ed Woodward, tako to ne želi ni trener Jose mourinho. Umjesto Ronalda doveli su Alexisa Sancheza iz Arsenala i dali mu broj sedam, te ga okarakterizirali kao jednog od najboljih napadača na svijetu.

To je dodatno zakompliciralo situaciju Ronalda jer zaista je čudno da se u ovakvoj situaciji pronađe igrač koji je osvojio dvije Zlatne lopte i nagradu The best uzastopno, pa i titulu Lige Prvaka isto tako uzastopno.
Zaista je jako malo klubova koji bi željeli, ako uopće mogu priuštiti sebi takav luksuz i položiti nade u igrača koji će uskoro imati 33 godine.

Tu dolazi i novo pitanje: "Znači li to da bi Ronaldo trebao potražiti neki novi superklub u MLSu?"

Ronaldo nije bio toliko loš u statistici zabijenih golova još od sezone 2005/06. No isto tako nije bio toliko dobar u Ligi Prvaka nikada kao što je to sada.

Ako se pitamo koja je njegova sljedeća velika utakmica. Onda je to svakako ova sada koja je na redu, protiv PSGa.

Možda baš u ovoj utakmici pokaže šta misli o svim tim pričama. Dolazi mu Neymar i ako ga izbaci iz Lige Prvaka, onda će ponovno sima dokazati kako je on taj koji je došao prvi, koji je najbolji i koji će to i ostati.

No čak ako se takvo što i desi, svejedno se efekt vremena koje stalno prolazi ne bi promijenio. Takve stvari smo viđali stalno, takve stvari se nikada i neće promijeniti.