Borba Real Madrida i PSG-a na tržištu

Real Madrid i PSG će se neko vrijeme boriti za Neymara. 

Borba između PSG-a i Reala


Los Blancosi žele pokrenuti novi projekt i Brazilca vide kao predvodnika istog naredne sezone.

No, francuski klub nema namjeru pustiti najskupljeg igrača u povijesti tek godinu dana nakon što su ga doveli.

Predsjednik istog kluba je nedavno izjavio da nema šanse da Brazilac pređe u Madrid i da neće uopće slušati ponude za njega.

A ovo je tek jedna od nekoliko ''bitaka'' između Real Madrida i PSG-a.

Sve je počelo 2013. godine kada je Pariz financijski stao na noge.

U narednom dijelu teksta analiziramo prethodnih pet slučajeva gdje su ova dva kluba vodili borbe na tržištu.

1. Cristiano: ''Tužan sam i predsjednik zna zašto!''

2013. godine bogati šeici iz Katra su preuzeli PSG i krenuli su po velike igrače. Jedan od njihovih ciljeva je bio i Cristiano Ronaldo. Portugalac je tada bio nezadovoljan jer nije dobio novi ugovor, a onda je izjavio da je tužan i da predsjednik, Florentino Perez zna zašto. Kasnije su ''procurile'' informacije da Perez želi pustiti Ronalda u Pariz kako bi se on po plaći izjednačio s Messijem, koji je i tada bio plaćeniji od njega. Točnije, Ronaldo je tražio od predsjednika da ga pusti, a ovaj je na to pristao. Međutim, Florentino je ubrzo promijenio svoje mišljenje i ponudio mu novi ugovor. Predsjednik PSG-a Al Khelaifi je izgubio bitku, ali je Madrid osjetio što novi velikan može napraviti i kako ih može pritisnuti. A taj pritisak raste iz godine u godinu s obzirom da je Portugalac i dalje velika želja bogatog šeika.

2. Carlo Ancelotti, za sedam milijuna

Jose Mourinho je nakon sezone 2012/13 raskinuo ugovor s Klubom, a Florentino je pokrenuo novi projekt s nekoliko pojačanja (Carvajal, Bale, Illarramendi, Isco...) na čelu s Carlom Ancelottijem koji je dao otkaz u Parizu. Pogađate, PSG nije htio da Talijan ode u Madrid. No, trener je već sve dogovorio s Realom i nakon dugih pregovora on je za sedam milijuna eura stigao u Madrid. Los Blancosi su tako dobili i drugu bitku protiv Paris Saint-Germaina.

3. Verratti, prvo razočaranje

Real Madrid je htio i Marca Verrattija zajedno s Carlom Ancelottijem. Talijanski veznjak je bio glavni igrač Italije na Euru U21 gdje je stigao do finala, ali je njegova reprezentacija poražena od Španjolske. Njegov agent Di Campli je nakon toga rekao da mu je drago što se za njegovog klijenta zanima tako veliki klub poput Real Madrida. Agent je uporno htio da igrač ode iz Pariza, pa je klub natjerao igrača da otpusti svog agenta i zaposli Mina Raiolu. PSG je ubrzo reagirao i produžio ugovor veznjaku do 2018. godine te mu dao veću plaću. Igrač je rekao da bi volio igrati s Iscom pa je Pariz morao brzo djelovati. Inače, spomenuti agent Di Campli je nedavno savjetovao Madrid da ne pokušavaju dovesti Neymara jer su tamo igrači kao u zlatnom zatvoru gdje imaju sve, ali ne mogu otići.

4. Di Maria

Sljedećeg ljeta, 2014. godine PSG je ''pokucao'' na vrata Real Madridu s namjerom da dovede Di Mariju u svoje redove. Argentinac je te godine bio najbolji igrač u finalu Lige prvaka i uvelike je sudjelovao u tome da Argentina dođe do finala Svjetskog prvenstva u Brazilu. No, on je i htio otići iz Madrida iz nekoliko razloga. Vidio je da gubi mjesto u ekipi zbog Balea, a Ancelotti ga je stavljao u vezni red gdje se jako dobro snalazio zahvaljujući svojoj fizičkoj snazi i sposobnosti. Osim toga, Klub mu nije dao veću plaću. On je imao četiri, a tražio je osam milijuna godišnje.

Real Madrid je odlučio prodati veznjaka i tražio je veliki novac, što je Parizu predstavljalo problem jer su imali probleme s financijskim fair-playom. PSG je predložio da posude igrača na godinu dana pa da ga otkupe iduće godine. Madrid nije pristao na to i ubrzo je prodao Angela u Manchester United. Godinu dana kasnije Di Maria je iz Uniteda otišao u Pariz.

5. Mbappe je izabrao Pariz

Prošlog ljeta odvila se posljednja bitka između dvaju klubova. Kylian Mbappe je zadivio cijelu europu i svi veći klubovi su ga htjeli dovesti, a Real Madrid je stajao prvi u redu. A onda kada se činilo da je stvar riješena i da će Francuz potpisati za Kraljevski klub, igračev otac je odlučio da se ipak presele u njegov rodni Pariz gdje bi igrao puno više nego pored BBC-a.

Mbappe je u Parizu dobio 12, a u Madridu bi imao sedam milijuna eura godišnje. PSG je posudbio napadača na godinu dana te će ga kasnije otkupiti za 180 milijuna, a Real Madrid je definitivno odustao od njega.