Po čemu je Real još uvijek uspješniji od Barcelone?

Oba se kluba, iz godine u godinu, rame uz rame bore za sve relevante naslove. Ipak postoje neke stvari koje će Realov rival teško dostići...



Barcelona i Real dva su velikana španjolskog nogometa. Oba se kluba, iz godine u godinu, rame uz rame bore za sve relevante naslove. Ipak postoje neka postignuća i uspjesi jednog kluba koji se čine gotovo nedostižni za onaj drugi.

U ovom ćemo se članku baviti postignućima kraljevskog kluba koja se čine gotovo nedohvatljivima za Katalonce.

Biti klub s najviše osvojenih Liga prvaka (12)


Kup prvaka 1992. godine promijenio je ime u Liga prvaka. Real Madrid dominantan je u oba natjecanja, šest naslova u jednom te šest u drugom formatu natjecanja čine ga najtrofejnijim klubom u oba izdanja najelitnijeg natjecanja u Europi.

Najbolji klub 20. stoljeća


Kraljevski klub je 11. prosinca 2000. godine od strane FIFA-e proglašen najboljim klubom 20. stoljeća osvojivši 42 % glasova te iza sebe tako ostavivši velikane poput Bayerna ili Manchester Uniteda.

Osvajanje naslova europskog prvaka na svom stadionu

Barcelona nikad dosada nije imala priliku iskusiti kako je to kad osvojiš naslov najboljeg na starom kontinentu pred svojim navijačima. Real je to postignuće obavio 1957. godine savladavši Fiorentinu na Santiago Bernabéu.

Najveća pobjeda u El Clasicu

Real Madrid je, 13. lipnja 1943. godine, osramotio Barcelonu pobjedivši je s uvjerljivih 11:1 u polufinalu kupa. Barinaga je zabio četiri pogotka za kraljeve, dok je Pruden pridodao tri.

Imati Di Stéfana u svojim redovima


Barcelona i Real Madrid svoje su suparništvo sa terena prenijeli u urede, nadmećući se oko toga koji će klub u svoje redove dovesti Alfreda Di Stéfana. Kasnije će upravo Di Stéfano postati legenda kraljevskog kluba pomogavši los blancosima da ostvare neke od najvećih uspjeha u svojoj povijesti.

Igrati finale kupa s vlastitom podružnicom koja će kasnije igrati i u Europi

Premoć Real Madrida vrhunac je dosegla 1980. godine kada je kraljevski klub u finalu Cope del Rey snage odmjerio s vlastitom podružnicom! Real Madrid Castilla našao se u finalu kupa nakon što je izbacio nekoliko prvoligaških sastava. Unatoč činjenici da je prva momčad slavila s uvjerljivih 6:1, Castilla je iduće godine igrala Kup pobjednika kupova gdje je ispala od engleskog West Hama.

I premda je to u nekim zemljama sasvim normalno, dvije momčadi istog kluba više ne mogu igrati u kupu pa tako Barcelona nikad neće dobiti priliku ponoviti ovaj uspjeh los blancosa.

Imati najviše osvojenih La liga (33)


Iako po broju ukupnih trofeja vode Katalonci, Real Madrid ima čak devet osvojenih La liga više od blaugrane. U domaćem prvenstvu los blancosi su apsolutno dominantni, imaju čak 33 naslova na svom kontu.

Osvajanje Kupa UEFA-e i Interkontinentalnog kupa

Real Madrid uspio je osvojiti dva naslova Kupa UEFA-e (danas pretvorenog u Europsku ligu) te čak tri naslova Interkontinentalnog kupa, koji je preteča današnjeg Klupskog svjetskog prvenstva.

S druge strane Barcelona je uspjela tri puta osvojiti Klupsko svjetsko prvenstvo, ali Katalonci nisu nikad podigli pehar Kupa UEFA-e niti Interkontinentalnog kupa.

Biti vodeći po broju ligaških bodova od prve sezone

Ukoliko zbrojimo sve bodove koje su dva kluba osvojila u svim sezona La lige od premijerne 1929. godine, Real Madrid ima čak 100 bodova više od svojih katalonskih rivala.

Real Madrid u domovini ima više navijača od Barcelone

Prema poslijednjim istraživanjima javnog mijenja, kraljevski klub simpatizira čak 32% Španjolaca, dok je Barcelona bliska 24% ljudi u toj mediteranskoj zemlji.

Više pobjeda u El Clasicu

U nedavnim vremenima razlika se spustila na samo jednu utakmicu zaostatka za Barcelonu, no Real je nedavnim pobjedama u superkupu opet malo podigao svoju prednost.

Barcelona: 92 pobjede u El Clasicu

Real Madrid: 95 pobjeda u El Clasicu

Objavi komentar

0 Primjedbe