Fernando Morientes: "Odavanje počasti je stvar respekta i hrabrosti"

Fernando Morientes, bivši napadač Real Madrida, komentirao je u lošem tonu to što su igrači Barcelone odbili odati počast Real Madridu u subotu prije Clasica, iako je španjolski gigant osvojio trofej Svjetskog Klupskog Prvenstva.



Real je s 1:0 savladao Gremio u finalu, a već je tradicija da bi sljedeći protivnik, u ovom slučaju Barcelona, trebala na taj način čestitati novim prvacima.

Direktor institucionalnih odnosa u Barceloni Guillermo Amor je rekao kako to igrači Blaugrane neće napraviti i tako je na sebe navukao brojne kritike između kojih se našla i ona od strane Morientesa.

U intervjuu za MARCU bivši napadač Madrida i Liverpoola komentirao je kolika je važnost Clasica sada u subotu.

CLASICO JE NA RASPOREDU OVOG VIKENDA... ŠTA MISLITE TKO BI MOGAO IZAĆI KAO POBJEDNIK SA SANTIAGO BERNABEUA?
Obje momčadi su zaista jako dobre. Barcelona se nalazi u jako dobrom nizu i trenutno je prvi kandidat za osvajanje LaLige, što se nadam da neće biti tako poslije utakmice u subotu. U međuvremenu, Madrid je osvojio trofej Svjetskog Klupskog Kupa i to će im poslužiti kao dodatni motiv. Bit će to jako dobar susret.

TROFEJ SVJETSKOG KLUPSKOG PRVENSTVA JE REALOV PETI U OVOJ KALENDARSKOJ GODINI. MISLITE LI DA ĆE TAJ TROFEJ UTJECATI NA OVU UTAKMICU?
Naravno. Taj trofej se ovdje shvaća manje ozbiljnim nego u Južnoj Americi, no u to natjecanje možete ući samo ako ste prvak Europe, tako da taj trofej zauzima veliki prestiž. To će svakako motivirati Madrid.

MISLITE LI DA BI POBJEDA BARCELONE DEFINIRALA OSVAJAČA TITULE? MORA LI REAL MADRID POBIJEDITI?
Da, Madrid mora s pobjedničkim mentalitetom uđi u utakmicu u subotu. Pobjeda Barcelone bi uvelike otežala stvari tada u ligi. Ništa nije nepremostivo, ali važno je da se nakon povratka sa zimske pauze možemo nadati tom da ih stignemo na vrhu.

ŠTO MISLITE TKO ĆE BITI ODLUČUJUĆ NA UTAKMICI U SUBOTU - MESSI ILI CRISTIANO RONALDO?
Obično to bude jedan ili drugi. Cristiano igra kod kuće i bit će na višem nivou zbog nastupa na Svjetskom Klupskom Prvenstvu. Isto tako Messi, on je uvijek motiviran u velikim susretima. No rezultat ovisi o tom koliko će jedan od njih dvojice na taj dan dobro igrati.

POSTOJI LI NAČIN ZA ZAUSTAVLJANJE THI IGRAČA?
Oni su najbolji i obje obrane morat će igrati na najvišem nivou kako bi to napravile. Gotovo je nemoguće zaustaviti Ronalda kada je ispred gola ili Messija u driblingu.

OSIM TE DVIJE ZVIJEZDE, TKO JOŠ MOŽE ODLUČITI UTAKMICU?
Sergio Busquets je ključan za Barcelonu. On njihovoj ekipi daje balans i dobro pokriva prostor. On nije taj o kojemu se toliko priča, ali on svojim suigračima zapravo omogućuje da igraju. Za Real Madrid, Sergio Ramos će biti jako važan. On je tip igrača kojeg trebate imati kada stvari ne idu u vašu korist zbog svog karaktera i zato što nikada ne odustaje. On je isto tako velika opasnost iz prekida.

MESSI I RONALDO SU DOMINIRALI KROZ DEKADU KOD OSVAJANJA ZLATNE LOPTE. DA MORATE IZABRATI IGRAČA, KOJI ĆE SE S NJIMA HRVATI ZA OSVAJANJE ZLATNE LOPTE, TKO BI TO BIO?
To je jako teško pitanje. Ne mislim da će im netko tako brzo moći konkurirati, ali Neymar je igrač koji bi to mogao napraviti, on igra na vrlo sličnom nivou kao i oni. Poslije njega Pierre Emerick Aubameyang i Robert Lewandowski imaju tu priliku. Obojica su vrlo važni za svoje klubove.

IAKO JE TOKOM LJETA IMALA VELIKE PROBLEME U POGLEDU NEYMAROVOG ODLASKA, BARCELONA JE PRVA NA TABELI. JESTE LI OČEKIVALI OD VALVERDEA DA ĆE IGRATI TOLIKO DOBRO U PRVOJ GODINI?
Valverde ima velike mogućnosti. Svi smo mislili da će Barcelona biti oslabljena Neymarovim odlaskom, no zapravo oni su sada više kompetitivniji. To što su na vrhu, uvelike su zasluge i trenera, koji je zaista obavio dobar posao otkako je stigao.

KAKO KOMENTIRATE TO ŠTO BARCELONA ODBIJA ODATI POČAST REAL MADRIDU?
Ja mislim da je to nepisano pravilo. Nitko nije obvezan ovo napraviti prema bilo kome, ali ovdje se radi o respektu i hrabrosti. To je najbolji način za prezentaciju takvih vrijednosti mlađim generacijama. Morate se s tim nositi mirno i prirodno. Ako se to treba napraviti onda to trebaju napraviti, Madrid isto tako. To kada se rukuju u svlačionici kada to nitko ne vidi je isto tako vrlo važno. Potom na terenu ne postoje prijatelji, svi žele pobjedu.

KAO NAPADAČ, ŠTO MISLITE O BENZEMI? RAZUMJETE LI KRITIKE NA TO ŠTO NE POSTIŽE GOLOVE ILI CIJENITE SVE ONO ŠTO DONOSI NA TERENU OSIM GOLOVA?
I predsjednik i trener mu u potpunosti vjeruju. To je ono što igrač mora imati kako bi igrao dobro. Ako to nemate ne možete zabijati za nikog i nigdje. Karakteristike Benzeme su opčinile Zidanea. Kada nosite broj devet u Realu, tada od vas traže golove, no oni već imaju nekog tko postiže 50 i više golova po sezoni. Morate pogledati njegove kretnje, njegove asistencije, sve što donosi ekipi. Sjećam se utakmica u kojima sam nisam zabio i bio sam jako uzrujan, no tada bi neki od suigrača došao do mene da mi se zahvali jer sam mu asistirao. To je bila satisfakcija. No razumijem da ako devetka ne zabija da se o tom potom priča.

NIJE IPAK SVE VEZANO ZA CLASICO. LIGA PRVAKA SE VRAĆA U DRUGOM MJESECU I TU ĆEMO GLEDATI DVA VELIKA SRAZA. KAKO GLEDATE NA UTAKMICE REAL MADRIDA PROTIV PSGA I CHELSEA PROTIV BARCELONE?
To su dvije velike utakmice. Madrid protiv PSGa privlači interes cijelog svijeta. Za PSG se govori da bi to mogao biti tim koji bi trebao dominirati... A oni baš sada igraju protiv prvaka Europe. Odradili su velike transfere i mogu se natjecati sa svima.

TKO JE VAŠ FAVORIT ZA OSVAJANJE LIGE PRVAKA?
Logično je da bih volio da to bude Real Madrid po treći put za redom. Madridisti se nikada neće umoriti od slike gdje Ramos podiže trofeje. Bila bi to kulminacija sezone, gdje smo osvojili 5 trofeja.