Muzej Real Madrida: Baljić, kopačke od Mijatovića, Mirza i Dražen

Muzej Real Madrida

Real iz Madrida najtrofejniji je nogometni klub na Starom kontinentu. 

Osvojio je 12 naslova prvaka Evrope i ubjedljivo su na prvom mjestu. I u drugim sportovima ovaj klub ima odlične rezultate. Zbog toga u našoj zemlji imaju mnogo navijača. U muzeju Kraljevskog kluba postoje zanimljive slike koje svjedoče da španski klub vodi računa o svojim bivšim igračima. 

Mijatović je svojim pogotkom presudio Staroj dami 

Tako je svoj kutak našao i bivši bh. nogometni reprezentativac i nekadašnji član Reala - Elvir Baljić. Nalazi se na mjestu u muzeju gdje su slike bivših nogometaša koji su nosili dres Kraljeva, a koji nisu Španci. Nekadašnji član stručnog štaba bh. reprezentacije, u eri Safeta Sušića, odigrao je svega 11 utakmica za akutenog španskog prvaka i postigao je jedan pogodak.

Elvir Baljić uz Roberto Carlosa

Na slici je Baljić udmah uz brazilsku zvijezdu Roberta Carlosa. Bivši igrač Željezničara i Sarajeva nakon epizode u Realu podvlačio je kako je osvajanje Lige prvaka s madridskim klubom nešto posebno, te da mu je bilo čast igrati s Figom, Hierrom, Raulom, Casillasom i ostalim zvijezdama iz ove generacije. U muzeju je i slika Davora Šukera, aktuelnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Kopačke Predraga Mijatovića

Na istaknutom mjestu su i kopačke Predraga Mijatovića koji je 1998. godine svojim golom donio tada sedmu i dugoočekivanu titulu u elitnom evropskom klupskom takmičenju - Ligi prvaka. Mijatović je u intervjuima koje je poslije davao naglašavao kako mu je taj pogodak najdraži u karijeri i da je neopisiv osjećaj ući u historiju najvećeg evropskog kluba. Predrag je tog 20. maja 1998. godine u sudaru Reala i Juventusa presudio "Staroj dami“. I danas navijači ovog kluba ''dignu palac gore'' kada se spoemen njegovo ime. 

Mirza i Dražen su dizali publiku na noge 

Najbolji bh. košarkaš svih vremena Mirza Delibašić igrao je u dresu Kraljeva početkom 80-tih godina. U muzeju je i njegova fotografija. Svojevremeno je svojim atraktivnim potezima dizao publiku u Madridu na noge. Prva sezona bila je kao iz snova. Real je slavio u 25 od 26 utakmica, a u borbi za titulu odlučivao je meč u Barceloni protiv najvećeg rivala. Mirza je u odlučujućem meču postigao 28 poena i imao 15 asistencija, a Real je slavio s 102:93.

Mirza Delibašić igrao za Real Madrid 

Druga Mirzina sezona u Madridu obilježena je privatnim problemima, Real je opet pobijedio 25 od 26 utakmica. Tada su igrali i finale prvenstva s Barcelonom u Oviedu. Kinđe je kasnije rekao da mu je to najlošija utakmica u karijeri, a na kraju sezone odlučio je da napusti Madrid. Uslijedio je odlazak u Kasertu, ali će blistavu karijeru okončati bolest. Mirza se od košarke zvanično oprostio 18. septembra 1984. u prijateljskom meču u Sarajevu između Bosne i Real Madrida. Skenderija je tog dana bila premala za sve one koji su željeli da gledaju utakmicu. Mirza je bio uzor, djeci i odraslima. Svima. Svi smo bili slabi na njega. Nažalost, 8. decembra 2001. godine preminuo je u 47. godini.

Dražen Petrović igrao je za kraljevski klub

I ''košarkaški Mozart'' ,kako su zvali Dražena Petrovića, igrao je u kraljevskom klubu. U Madrid je stigao nakon nastupa u Šibenki i Ciboni, tačnije u sezoni 1988/89. Prvo je Cibonu doveo dva puta na tron Evrope, a u dvije sezone bio je i najbolji evropski igrač. Tada prelazi u španski Real Madrid, gdje su ga saigrači i gledatelji poštovali jer je i tu ekipu doveo do trofeja. 

U tom periodu Dražen je bio i vođa jugoslavenske reprezentacije s velikim uspjehom. Posebno se ističu pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. i zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. Nikad Dražen nije bio običan sportista. Bio je uzor mladima, a poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1993. godine. U fotogaleriji vam donosimo fotografije muzeja Reala koji u našoj zemlji zaista ima veliki broj navijača.

Objavi komentar

0 Primjedbe