Sve što trebate znati o FIFA-inoj nagradi

Vrijeme je za FIFA nagrade


Ovo je druga godina u kojoj se nagrada dodjeljuje, a najzanimljiviji bit će izbor najboljeg igrača za prošlu sezonu.

FIFA će ovogodišnju dodijelu nagrade The Best FIFA Football Awards održati u ponedjeljak 23. listopada/oktobra u Londonu, od 20 sati uz prijenos na BHT-u, HRT 2.

Ovo je druga godina u kojoj se nagrada dodjeljuje, a najzanimljiviji bit će izbor najboljeg igrača i igračicu za prošlu sezonu.

Kao prvi favorit u muškoj kategoriji  nameće se prošlogodišnji pobjednik Cristiano Ronaldo.

Manje neizvjesnosti očekuje nas u izboru za najbolju nogometašicu, a na listi kandidatkinja ponovno se našla Carli Lloyd koja je titulu ponijela prije godinu dana.

Mi vam donosimo sve relevantne informacije koje trebate znati uoči dodjele ove prestižne nagrade.

ŠTO JE THE BEST AWARDS?

The Best FIFA Football Awards  je nagrada koju FIFA dodijeljuje svake godine najboljem igraču i treneru u muškoj i ženskoj kategoriji.

Nagrada se dodijeljuje od razlaza Fife s France Footballom 2016. godine. Od tada Zlatnu loptu samostalno dodijeljuje francuski magazin, dok se Fifa odlučila za dodjeljivanje vlastite nagrade.

Cristiano Ronaldo i Carli Lloyd prvi su ponijeli Fifinu titulu najboljeg igrača, odnosno igračice.

KADA SE DODJELJUJE THE BEST AWARDS?

Ovogodišnja ceremonija održat će se u ponedjeljak 23. listopada u Bloomsbury Ballroomu u Londonu.

Tri kandidata iz svake kategorije, kao i lista od deset kandidata za nagradu Puškaš, otkrivena su 22. rujna, a njihova imena otkrili su Roberto Di Matteo, Jay-Jay Okocha, Alex Scott, Andrij Ševčenko i Peter Shilton.

U KOJIM SE KATEGORIJAMA NAGRADA DODJELJUJE?

Glavne kategorije su: najbolji igrač, najbolja igračica, najbolji trener u muškoj kategoriji, najbolji trener u ženskoj kategoriji i najbolji vratar.

Također, dodijeljuje se nagrada Puškaš za najbolji gol protekle godine, nagrada Fair Play te FIFPro World XI.

GDJE SE MOŽE GLEDATI DODJELA NAGRADE?

FIFA.com osigurala je prijenos uživo putem interneta, a još nije utvrđeno hoće li ijedna televizija preuzeti prava prijenosa.

NAJBOLJI IGRAČ

Cristiano Ronaldo, Neymar i Lionel Messi objavljeni su kao tri kanidata za nagradu u kategoriji najboljeg igrača.

U početku su bila 24 kandidata za ovu nagradu, a njih je izabrala grupa 'Fifinih legendi' među kojima su Diego Maradona, Cafu i Carles Puyol.

Od 22. kolovoza do 7. rujna najbolju trojicu birale su četiri ravnopravne skupine: izbornici, kapetani reprezentacija, odabrani novinari i navijači.

Tri finalista objavljena su 22. rujna, a najbolji će nagradu dobiti 23. listopada.

NAJBOLJA IGRAČICA

Lieke Martens Netherlands

Tri finalistice u kategoriji najbolje igračice su Carly Lloyd iz Sjedinjenih Američkih Država, Deyna Castellanos iz Venezuele te zvijezda Barcelone Lieke Martens.

Nagrada za najbolju igračicu u početku je imala listu od deset kandidatkinja, izabranih od strane legendi poput Mije Hamm i Nadine Kessler.

Poslije toga, uslijedio je istovjetan izbor onom iz muške kategorije u kojem su najbolju trojku birali izbornici, kapetani, novinari i navijači.

Finalistice su proglašene 22. rujna.

NAJBOLJI TRENER U MUŠKOJ KATEGORIJI

Zinedine Zidane Real Madrid

Uz Zinedinea Zidanea, na listi se nalaze trener Chelseaja Antonio Conte te Juventusov Massimilliano Allegri.

Nagrada za najboljeg trenera u muškoj kategoriji u početku je imala listu od 12 imena, a birala ih je ista skupina koja je sastavljala listu kandidata za najboljeg igrača.

Postupak izbora istovjetan je onom u slučaju biranja najboljeg igrača, a kandidati su proglašeni 22. rujna.

NAJBOLJI TRENER/ICA U ŽENSKOJ KATEGORIJI

Izbornica nizozemske ženske reprezentacije Sarina Wiegman, trener Lyona Gerard Precheur i bivši izbornik Dane Nils Nielsen našli su se na listi tri finalista u kategoriji za najboljeg trenera/icu u ženskoj kategoriji.

Ista skupina koja je birala kandidatkinje za najbolju igračicu, izabrala je i deset kandidata za nagradu najboljeg trenera, odnosno trenerice u kategoriji ženskog nogometa, a proces biranja bio je isti kao u prethodne tri kategorije.

NAJBOLJI GOLMAN

Kandidate za najboljeg vratara protekle godine bira skupina eksperata koju tvore jedanaestorica bivših golmana i napadača, među kojima su Peter Schmeichel i Patrick Kluivert.

FIFPRO WORLD XI

Osim individualnih nagrada, na ceremoniji se bira i najboljih 11 iz protekle godine pod nazivom FIFPro World XI.

FIFPro je proveo anketu između 25 000 profesionalnih nogometaša u kojima su trebali izabrati najboljeg vratara, četiri braniča, tri vezna igrača i tri napadača iz sezone 2016/2017.

Lista od 55 kandidata objavljena je 20. listopada, od čega je Real Madrid imao rekordnih 13 igrača. Ukupno je bilo pet vratara, 20 braniča, 15 veznjaka i 15 napadača.

Cristiano Ronaldo i Gianluigi Buffon su jedina dva igrača koja su se od sezone 2004/2005. našla na ovom produženom popisu kandidata.

NAGRADA PUŠKAŠ

Popis od deset kandidata za nagradu Puškaš objavljeni su 22. rujna, a radi se o nagradi za najimpresivniji gol postignut tijekom prošle sezone.

Grupu stručnjaka koji su sudjelovali u izboru tvorili su, između ostalih,  Henrik Larsson, Alan Shearer i Predrag Mijatović, a kako bi se opredijelili za deset finalista pogledali su nekoliko tisuća golova.

U finale su ušli Deyna Castellanos, Olivier Giroud i Oscarine Masuluke.

NAJBOLJI NAVIJAČI

Jay-Jay Okocha, Carlos Valderrama i Jorge Campos bili su među onima koji su u zadatak dobili izbor najbolje navijačke skupine, a posljednja tri kandidata su navijači Borussije Dortmund, Celtica i Kopenhagena.

Objavi komentar

0 Primjedbe