UEFA: Ronaldo treći put najbolji fudbaler Evrope

Napadač Real Madrida Cristiano Ronaldo treći put u karijeri proglašen je za najboljeg fudbalera Lige šampiona u sezoni 2016/17. Portugalac je dobio prednost u odnosu na Lionela Messija iz Barcelone i golmana Juventusa Buffona.

Cristiano Ronaldo najbolji igrač Evrope

Cristiano Ronaldo je bio osvajač ove nagrade 2014/15. i prošle sezone, a dva puta nagradu je dobijao Leo Messi, u sezoni 2010/11. i 2014/15.

Priznanje su osvajali još i Andres Iniesta (2011/12) i Frank Ribery (2012/13).


Pravo glasa imali su treneri 80 klubova koji su igrali u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope, kao i 55 novinara iz svake zemlje članica UEFA.

"Hvala mojim saigračima na svemu što su učinili. Ovo mi je posebna motivacija. Zahvalan sam i navijačima što su uz nas", rekao je Ronaldo.

Najbolji golman

Za najboljeg golmana protekle sezone proglašen je, očekivano, legendarni čuvar mreže Juventusa Buffon. Italijan je poražen i u svom trećem finalu Lige prvaka u karijeri, ali poraz od Real Madrida nije pokvario utisak o njegovoj sjajnoj sezoni.

Najbolji defanzivni igrač

Najbolji odbrambeni igrač u sezoni 2016/17. je kapiten Real Madrida Sergio Ramos. Iskusni defanzivac je predvodio kraljevski klub do trofeja Lige šampiona i titule u Primeri.

"Uvek smo gladni pobjeda i uvek smo motivisani. Vjerujem da imamo dovoljno kvaliteta da i treći put uzastopno osvojimo Ligu šampiona", rekao je Ramos.

Najbolji vezni igrač

Vezni fudbaler Real Madrida Luka Modrić dobio je priznanje za najboljeg organizatora igre protekle sezone. Hrvat je dominirao i dao je ogroman uspjesima španskog šampiona.

"Znali smo da možemo da uđemo u historiju kao tim koji je odbranio titulu u Lige prvaka. Imali smo dodatni motiv", naglasio je Luka Modrić.

Najbolji napadač

Trofej za najboljeg napadača otišao je u ruke Cristiana Ronalda. Iza Portugalca je još jedna nevjerovatna sezona i vjerovatno niko nije sumnjao da će prvi strijelac Real Madrida osvojiti ovu nagradu.