Direktor marokanskog kino filma dovodi do rivalstva između Real Madrida i Barcelone

Rivalstvo između Barcelone i Real Madrida je centralna tema filma gdje je završeno snimanje marokanskog reditelja Abdelila Jauahria.

Snimanje filma "Hala Madrid, Visca Barca"

Pod nazivom "Hala Madrid, Visca Barça", film ima moćno lokalno poglavje, madridista srce, on je obeshrabrio čitav grad Maroka i prisiljava stanovnike da kune samo bijeli klub, ali jednog dana mladić je stigao iz emigracija, posebno iz Španije, iskrcao se u selu i odgovara autoritet šefa.

Rivalitet nije samo sport, kao šef što je proglasio monarhističke do srži, dok mladić tvrdi da je republikanac ili u svakom slučaju ima contestataria u duši. Ali u stvarnosti,  šef je musliman koji koristi fudbal da dominira njegov narod s religijom i slučajno se sumnjivim ponudama na račun svojih susjeda, jer, kako kaže Jauahri, film ne samo da priča o sportu, već o moći, novcu i religiji koje se koriste za manipulaciju ljudima.

Fudbal, politike, religije i droge su sve pitanja obrađena u ovom filmu, pisac je jedan navijač Barcelone, za razliku od sklonosti za Real Madrid koji tvrdi direktor filma.

Snimanja filma "Hala Madrid, Visca Barça" je upravo završio u Tamselhotu, drevna tvrđava napuštena na području Marakeš, i nalazi se u post - proizvodnji, tako Jauahri procijenjuje između 4 i 6 mjeseci premijeru u Maroku . Njegov cilj, kaže on je projektovanje filma u Španiji, za ono što bi bila potrebna podrška španske kompanije za proizvodnju i distribuciju rada.

U susjednim afričkim zemljama rivalstvo između navijača oba kluba živi sa više strasti nego sporova između klubova u lokalnoj ligi. Maroko je dom za nekoliko navijača i njegovi stanovnici pa čak i stalno putuje u Madrid i Barcelona posjetiti Santiago Bernabeu i Nou Camp.