Raul Gonzalez Blanco, jedini istinski kralj

Ulaskom u igru protiv Marseillea Raul Gonzalez srušio je rekord Manuela Sanchisa po broju nastupa u dresu Real Madrida svih vremena. 

Istinska legenda Real Madrida - Raul Gonzalez Blanco

Raul Gonzalez je priča ispričana sto puta, ali priča koja nikad neće dosaditi svima onima koji vole nogomet.  Jedini čovjek kojem Nou Camp nikad nije zviždao i čovjek koji je više od samog nogometaša.

Vjerovatno nije najbolji igrač, ali je jedan od najvećih koje je svijet imao ne samo u posljednjih dvadeset godina. Raul Gonzalez je srušio skoro sve rekorde koji se mogu srušiti, osvojio je sve trofeje, osim zlatne lopte za najboljeg igrača svijeta, ali je jednom bio drugi u izboru FIFA-e.

Raul Gonzalez slavi posljednji gol u dresu Real Madrida portiv Al-Sadda

Uz Zidanea i Maldinija je vjerovatno najveći igrač Evrope posljednje dvije decenije.

Sudbina i ljudski bezobrazluk vrlo često mogu uništiti život mladog sportiste, ali je bezobrazluk i nestručnost jednog od trenera u omladinskoj školi madridskog Atletica mnogo pomogla Raulu u razvoju njegove karijere.

Kao mladog 13-godišnjeg klinca trener mladog tima Atletica je Raulu rekao da je netalentiran i da može napustiti trening Atletica. Raulov otac je onda napravio najbolji mogući potez u životu.

Umjesto da sina natjera u školu, što bi većina roditelja uradila u tom slučaju, on ga je uzeo za ruku i odveo u omladinsku školu Reala gdje su mu treneri dali priliku da trenira.

Ubrzo je Raul pokazao sav raskoš svog talenta i razvio se u najboljeg igrača kadetskog tima madridskog kluba. Malo vremena je trebalo da uvjeri i Jorge Valdana da mu ukaže priliku u prvom timu.

Debitovao je sa 17 godina za Real Madrid i osvojio 6 titula te 1994. godine

Kao 17-godišnjaka  Valdano ga je u igru gurnuo protiv Zaragoze 29. oktobra 1994. godine. Nešto manje od godinu dana kasnije Raul je debitirao i u Ligi prvaka protiv Ajaxa 13. septembra 1995. godine, a mjesec dana kasnije protiv Ferencvarosa je postigao i prvi gol.

Nakon toga došle su godine ponosa i slave, kako Raula tako i madridskog kluba.

Raul je pomogao timu sa Santiago Bernabeua u osvajanju šest naslova prvaka Španije i tri naslova evropskog prvaka. Bio je najbolji strijelac lige, ali nikad nije od toga pravio neki spektakl.

Ostao je isti onakav kakav je o Realu kao klinac samo sanjao. Jedina "mrlja" u karijeri mu je reprezentacija. Igrao je na tri SP i dva EP, ali nije imao nekog posebnog uspjeha.

Iako su mu suigrači bili sami velikani kao Enrique, Hiero, Zubizareta, Mendieta, Alfonso ili Valeron, dalje od samog prolaska grupe na velikim takmičenjima nisu nikad napravili. S pravom su nosili epitet gubitničke momčadi.

Iako je uvijek imao ponajveći ugovor u Madridu nikad nije glumio zvijezdu. On je zvijezda bio sam po sebi. Njegov privatni život ostao je skriven od žute štampe do dan danas. U braku se nalazi sa ženom koju niko u Španiji i svijetu ne poznaje.

Nikad u karijeri nije dobio crveni karton

Njegov brak je savršen. Nikad nije u karijeri dobio crveni karton, niti je nekad odigrao grubo na svog suparnika.

Dijelio je svlačionicu s mnogim velikim zvijezdama poput Mijatovića, Figa, Zidanea, Carlosa, Beckhama, a danas s Kakom i Ronaldom, ali nikad se nije ponašao poput nekih od njih.

Dok je David Beckham za vrijeme madridskih dana nedjeljom nakon utakmice pravio kućne partije za jet set kremu Raul je u društvu supruge i dijece vrijeme provodio uz televizor ili bi otišao u dvoranu da pogleda košarkaše Reala.

Raul je bio i ostao učesnik mnogih humanitarnih akcija koje je organizovao sam ili se odazivao na pozive svojih prijatelja.

Legenda Real madrida i teniser Rafa Nadal

Kada su svoje titule proslavljali Fernando Alonso, Rafael Nadal, Alberto Contador, Natalia Rodriguez i ostali španski sportisti, obavezan gost na tim priredbama bio je Raul.

Iako su u Realu igrali mnogi veliki igrači, jedini koji u posljednjih dvadeset godina može ponijeti titulu kralja jeste Raul.

Svi uspjesi Raula Gonzaleza: 

- 3 titule Lige prvaka (1998,2000 i 2002)
- 6 naslova prvaka Španije (1995,1997,2001,2003,2007,2008)
- 102 nastupa za Španiju – 44 gola
- najbolji strijelac Lige prvaka svih vremena sa 65 golova
- drugi strijelac u svim evropskim takmičenjima  sa 67 golova iza Inzaghia koji ima 68 golova
- sa 125 nastupa rekorder je po broju nastupa u Ligi prvaka
- sa 224 gola najbolji je strijelac Reala u španskoj ligi ispred Di Stefana sa 216
- sa 318 golova u svim takmičenjima najbolji je strijelac kluba ispred Di Stefana sa 307
- s 31 godinom postao je najmlađi igrač koji je skupio 500 nastupa u španskoj ligi
- s 524 nastupa srušio je rekord Manuela Sanchisa po broju nastupa za Real u španskoj ligi
- sa 709 nastupa srušio rekord Sanchisa po broju ukupnih nastupa za Rea