Juventus vs Real Madrid: Idemo po La Duodecimu!

Tim i navijači idu da naprave povijest u Cardiffu time što će Real biti prvi klub u povijesti koji je uspio osvojiti dvije uzastopne titule Lige prvaka.

Najava finala Lige prvaka između Juventusa i Real Madrida

To je bilo prije malo više od godinu dana kada je Sergio Ramos držao 11. titulu Lige prvaka u Milanu.

Danas, Real Madrid se vraća u finale elitnog takmičenja u Evropi, po treći put u četiri godine. To dostignuće ne treba potcenjivati ali Real Madrid uvijek traži više.

Zaista,  tim Zidanea će večeras imati priliku da učini nešto što nijedan drugi klub nije uspio u historiji takmičenja, osvojiti dva uzastopna trofeja Lige prvaka.

Nacionalni stadion Velsa je spreman i čekaju da budu domaćini ove posebne noći u evropskom fudbalu. Real Madrid i njihovi navijači će sigurno biti u nadi da postanu prvaci.

Povijest

Puni samopouzdanja nakon osvojenja La Liga naslova prije samo dvije sedmice, bijeli su dobro pripremljeni za svoje 15. finale Lige prvaka u svojoj historiji.

Njihov uspjeh stope u tim finalima je zapanjujućih 78,5%. Međutim, tim je svjestan težine ove igre i dobro znaju da će morati kopati duboko, ako oni žele pobijediti.

"Mi smo u odličnoj formi, a sada je vrijeme da igramo zasluženo finale. Ono što je najbitnije je da smo svi spremni ", rekao je Zidane uoči finalne utakmce protiv Juventusa.

Trener Bijelih želi zadržati historiju u klubu gdje je već bila dio posljednje tri titule Lige prvaka.

U svom pokušaju da to učini, on je poveo 25 igrača  sa sobom u Cardiff. Kao i uvek, ključni među njima će biti Cristiano Ronaldo , koji dolazi u završnici punom parom nakon što je davao odlučujuće goloveu  nastupima četvrtfinala i polufinala Lige prvaka.

Protivnik Juventus

Dok je Real Madrida  stigao do finala nakon izbacivanja Bayerna i Atlética, Juventus imaju dosta povoljnu statistiku. Italijani su primili samo 3 gola i bez poraza su na putu do finala.

Kapiten Buffon se može pohvaliti izuzetno solidnim odbranama, naravno tu je i opasni napadači, uključujući i bivšeg madridistu Higuaina koji je postigao 5 golova i Dybala (4).

Prethodne utakmice

Ovo će biti 19. put da se sastaju Real Madrid i Juventus u Ligi prvaka, za sada je Real Madrid pobjeđivao 8 puta kao i Juventus, dok je dva puta bilo neriješeno.

Ovo je druga najčešća utakmica u historiji takmičenja. Među prethodnim utakmicama, možda najzapaženija je 1998. godine finale, koja ima slatke uspomene za sve Madridiste.

Ali vremena se mjenjaju i Real Madrid želi osvojiti svoju 12. titulu Lige prvaka i postati prvi tim koji je uspio odbraniti naslov. Sada je vrijeme da se okrenu Cardiffu i dokopaju La Duodécime.

Finale Lige prvaka (Cardiff): Juventus - Real Madrid | Subota, 03.06. u 20:45 sati