Još jedan naslov Lige prvaka nakon trećeg mjesta u La Ligi?


Liga je riješena. Real Madrid je sezonu završio na trećem mjestu, što je ispod svih očekivanja i predviđanja koja su nastala nakon pobjede protiv Barcelone u Superkupu Španjolske. Međutim, jedna od najlošijih sezona u povijesti kluba može se prekriti osvajanjem 13. naslova Lige prvaka.

Liga prvaka je postala natjecanje Real Madrida i Los Blancosi ruše sve rekorde u ovom natjecanju zadnjih nekoliko godina. Činjenica je da smo mi od 1998. godine osvojili isti broj La Liga i Liga prvaka (6) te ukoliko u subotu podignemo trofej europskog prvaka, imati ćemo više naslova u Europi nego u Španjolskoj (od 1998. godine). Zaista impresivna brojka.

Ponavlja se 1956., 2002. i 2014. 

Real Madrid ponovno nakon 1956., 2002. i 2014. godine igra u finalu Lige prvaka nakon što je završio treći u domaćem prvenstvu. Godine 1956. Los Blancosi su na tablici završili treći iza Athletica i Barcelone, ali smo nakon pobjede protiv Stade Reimsa u Parizu postali prvaci Europe u prvom izdanju Europskog kupa. Nakon toga, 2002. godine u ligi smo bili iza Valencije i Deportiva, a osvojili smo Ligu prvaka u Glasgowu pobjedom protiv Leverkusena. To finale pamtimo po sjajnom pogotku Zinedinea Zidanea.

Slično je bilo i 2014. godine. U prvenstvu su bolji od nas bili Atletico Madrid i Barcelona, a mi smo nakon dugih 12 godina čekanja osvojili Ligu prvaka pobjedom protiv Atletica u Lisabonu. Ta se utakmica isto jako dugo pamti po jednom čovjeku - Sergiju Ramosu. Kapetan je zabio u 93. minuti za produžetke nakon kojih smo zabili još tri pogotka.

Ove sezone je situacija ista. Real Madrid je treći u ligi i igra finale Lige prvaka protiv Liverpoola u Kijevu ove subote. No, sada smo u prilično dobrom raspoloženju jer smo drugi dio sezone u ligi igrali bolje nego prvi.

Inače, identična situacija se dogodila i 1998. i 2000. godine. U prvom slučaju smo bili četvrti u ligi iza Barcelone, Atletica i Sociedada, ali smo osvojili Ligu prvaka pobjedom protiv Juventusa u finalu. Dvije godine kasnije Real Madrid završava sezonu kao petoplasirana momčad La Lige iza Deportiva, Barcelone, Valencije i Zaragoze. No, Los Blancosi ponovno postaju Kraljevi Europe pobjedom protiv Valencije u finalu.

Četiri naslova Lige prvaka nakon drugog mjesta u La Ligi

Četiri od 12 naslova Europskog kupa Real Madrid je osvojio kao drugoplasirana momčad u Španjolskoj. To se dogodilo 1959., 1960., 1966. i 2016. godine. Tri puta smo bili iza Barcelone i jednom iza Atletica, ali u Europi nam nitko nije mogao ništa, jer smo u svakom slučaju podizali trofej najvećeg natjecanja na Svijetu.

Objavi komentar

0 Primjedbe