Claude Makélélé, legenda koja je ostavila neizbrisiv trag u nogometu

Francuski reprezentativac je jedan od najboljih defanzivnih veznjaka koji je prošao kroz špansku ligu. Igrao je za Celtu, a zatim je prešao u Real Madrid, koji je došao nakon kontroverznog potpisivanja.

Legenda Real Madrida

Claude Makelele (Kinshasa, Demokratska Republika Kongo, 18. februar 1973.) je francuski nogometaš koji je igrao za Celtu koji je ubrzo dobio pozornost Real Madrida i potpisao je za bijele.

Francuz je bio kvalitetetan veznjak i vrlo obramben, od nogometa se oprostio u 37. godini. Sada, još uvijek vezan za nogomet, ali ne kao igrač nego kao trener.

Rođen je u Kongu, Makelele je stigao u Pariz sa samo pet godina sa svojom prodicom koja se preselila u glavni grad Francuske, zbog svoga oca koji je radio, također je nogometaš koji je igrao za Kongo, a kasnije je bio u kombinaciji za Belgiju da zaigra.

Bivši igrač Real Madrida i Celte angažiran je od strane Nantesa sa 19 godina nakon igranja u nekoliko manjih klubova. Tri godine nakon dolaska, on je dobio svoj prvi naslov: francusku ligu.

Kvaliteta u veznom redu postaje vidljiva, a 1997. je potpisao za Olympique de Marseille, koji nije uspio da se istakne. Tada je odlučio probati svoju sreću u španjolskoj ligi, u redovima Celta de Vigo.

Makelele je postao jedan od ključnih igrača Celte s igračima kao što su Karpin Mostovoi, Michel Salgado ili Revivo. Da bi kasnije zaigrao sa Salgadom u Real Madridu.

2000. godine.Real Madrid šalje ponudu za reprezentativca Francuske, ali Celta ne želi da pusti jednog od svojih najdražih igrača. Veznjak je bio u pobuni i odbio trenirati s ekipom i Viga, čak je poslao svog agenta Marca Rogera, kojem su kamenovali automobil.

"Mi smo predstavljali lažne žalbe u policijskoj stanici, govorli smo navijači su napali auto od igrača, ali ja sam bacio kamen na staklo, uz suglasnost Makelelea, naravno", priznao je agent Makelelea, Roger u svojoj biografiju. Situacija je postala neodrživa i na kraju je Celta prihvatila ponudu od 14 milijuna eura za veznjaka.

Uskoro će postati neosporna zvijzda za bijele u veznom redu, što ga čini jednim od najboljih obrambenih veznih igrača svih vremena. On je postao tjelohranitelj Galacticosa, posebno za Zidanea s kojom je imao veliku umiješanost u polju.

Makelele: "Zidane me razumije očima"

"Zidane me razumije očima", uvjeravao je Makelele  u intervjuu za AS. Njegov jedini zadatak je da ukrade loptu i preda je Zidaneu. Za njegovo vrijeme, Real Madrid je osvojio dva naslova prvaka, jedan Liga prvaka, Španjolski Superkup, jedan europski Superkup i Interkontinentalni kup.

Na kraju 2002-2003 sezone u Madridu im je situacija bila komplicirana. S dolaskom pojačanja poput Beckhama, Makelele je zatražio povišicu, jer to je bio jedan od najnižih plaćenih igrača, ali Florentino Perez je odbio, nakog toga slijedi potpisivanje Makelelea za Chelsea za 20 milijuna eura.

Makelele napušta Real Madrid i odlazi u Chelsea

Makelele je postao jedan od najistaknutijih igrača za plavce, na čelu sa Ranierijem, kojeg će zamijeniti Jose Mourinho jednu sezonu poslije dolaska Francuza. Bivši igrač Real Madrida dijelio je svlačionicu sa Lampardom, Drogbom, Robbenom i John Terryjem i osvojio dva naslova prvaka (2005. i 2006.), i jedan FA kup (2007). Godine 2009. pridružio se PSG-u , gdje je osvojio posljednji naslov, te je najavio da se povlači na kraju sezone, da se oprašta od nogometa.

On je također igrao s Francuskom s kojom je bio na drugom mjesto na Svjetskom prvenstvu 2006. godine. Odigrao je ukupno 71 utakmicu za reprezentaciju Francuske. Objavio je svoj odlazak u mirovinu nakon što je Francuska eliminirana od Italije na Evrorpskom prvenstvu 2008. godine.

Sa 37 godina uspješne karijere iza sebe, pridružio se trenerskom osoblju Paris Saint Germaina, najprije s Ancelottijem kao trenerom, a zatim i Laurentom Blancom. U 2014. godini suočava svoju prvu avanturu na zapovjedništvu klupe i potpisuje za Bastiju koji je otpušten nakon ispadanja iz lige.

U 2016. godin postao je novi trener Monaca, ali je napustio ured nakon pet mjeseci zbog neslaganja s trenerom Leonardo Jardim. Od 11. januara 2017. godine je dio Swansea Cityja kao asistent Paulu Clementu. U Španjolskoj uvijek će biti zapamćen po tome što je igrao za Real Mdrid. Makelele, obrambeni vezni igrač je ostavio neizbrisiv trag u nogometu.